Feed on
Posts
Comments

Cultura si beneficii ciuperci Pleurotus

 

Genul Pleurotus cuprinde ciuperci carnoase, de dimensiuni mari, care se cultiva pe scara industriala, nu cuprinde ciuperci otravitoare si in total insumeaza cca 300 specii. Se mai numesc si bureti sau pastrav de fag.
Valoarea nutritiva a ciupercilor Pleurotus spp. este data de continutul ridicat in proteine (2,7-4,0% s.u.), de hidratii de carbon (3,5–5,0% s.u.) si de saruri minerale (0,1-1,0%). Continutul in proteina la ciupercile proaspete este de 3-5% in functie de specie si hibrid. In structura proteinelor complexe sunt prezenti 18 aminoacizi din care 8 esentiali.

In urma analizelor s–a stabilit ca 100-200 g ciuperci uscate consumate de catre om intr-o zi pot inlocui consumul de carne si-i asigura un echilibru azotat normal. Ciupercile sunt singurele din regnul vegetal care contin vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, piridoxina, cobalamina, niacina si acid pantotenic). Vitamina D (colecalciferol)este un grup de substante prezente in organismele animale, iar dintre plante se gaseste numai in ciuperci – din acest grup, cea mai importanta este vitamina D2 (calciferol) al carei rol esential este resorbtia calciului si fosforului alimentar.

Ciupercile au gust si aroma deosebite si de aceea pot fi consumate ca aliment de baza pentru cei sanatosi sau pentru diabetici, deoarece nu contin amidon care in organism se transforma in zahar. Ciupercile contin putina sare si nu contin colesterol, zaharuri si grasimi saturate care devin nocive in organismul uman.

Ciupercile sunt considerate ca proteina vegetala ce ocupa locul doi dupa soia pe plan mondial. Dintre speciile de ciuperci din care se extrag diferite substante active se afla si cele de Pleurotus spp. si de Agaricus bisporus care se cultiva in tara noastra.

Cu extracte din Pl.ostreatus si Pl.eryngii s-a produs PROVASTIN care are proprietatile de a preveni infarctul de miocard, previne ateroscleroza, scade colesterolul si este si un supliment alimentar. Din alta specie de ciuperci,Tremella mesenterica, s-a obtinut TREMELLASTIN ce se administreaza ca adaptogen pentru o sanatate buna si vitalitatea organismului.

Cultura ciupercilor Pleurotus

Pe langa cele enumerate anterior ciupercile au ciclul de cultura foarte scurt fata de plantele superioare, fiind o cultura preponderent intensiva. In cadrul acestei specii unde exista mai multe hale de cultura se pot obtine si 9-11 cicluri pe an.

Cultura ciuperci PleurotusTehnologia de cultura de asemenea este mai usor de aplicat in mediul rural. Substratul poate fi din paie de grau, fan, ciocalai de porumb, scoarta si frunze de la arbori foiosi, orice reziduuri celulozice de la plante precum soia, rapita, mustar, mazare, cartofi, stuf etc. Materialele se toaca sau se zdrobesc de la 4-6 cm in cazul paielor la 1-2 cm la ciocalai de porumb. Se introduce in apa fierbinte la 80 grade C si se mentin 4-6 ore apoi se scot se scurg bine si se lasa sa se raceasca pana la 25 grade.

Un calcul empiric ar fi urmatorul: dintr-un kg de paie uscate, obtineti 3 kg dupa oparire si cca 1 kg ciuperci la recoltare.

Inainte de insamantare se recomanda sa se aplice 2 kg de ipsos la 100 kg materiale scurse si 3 sau 4 kg miceliu romanesc. Se amesteca bine si se introduce materialul in saci perforati la 15 cm intre orificiile cu diametrul de 2 cm.

Dintr-un kg de miceliu de calitate se pot insamanta 3-4 saci in greutate de 10 kg fiecare. Un kg de miceliu poate costa intre 10-15 lei. Daca la 100 kg substrat adaugati si 2 sau 3 kg de malai randamentul este de 3 sau 4 kg de ciuperci pe sac cu substrat in greutate de 10 kg.

Pentru tehnologia completa de cultura va recomand cartea Pleurotus – tehnologia de cultura.
Dr. ing. Ioana Tudor
Tel. 0745420536

 

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.