Feed on
Posts
Comments

Mamaliga Pripita cu Branza, la Cuptor

Ingrediente:
-400 g faina de malai
-1250 ml apa
-1 lingurita sare
-250 g branza de burduf sau telemea
-100 g unt topit
-2 oua
-2 linguri de lapte
-2 linguri parmezan ras sau alt fel de cascaval gras
-smantana pentru servit, optional
Preparare:
Faceti o mamaliga pripita din faina de malai, apa si sare.
Vezi link-ul: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/mamaliga_pripita-6658/

Ungeti o forma termorezistenta cu unt si puneti uniform un strat de mamaliga de grosimea unui deget. O puteti intinde usor daca inmuiati o lingura in untul topit.

Repartizati un strat de branza de burduf sau telemea, unul de unt topit, apoi iarasi mamaliga, branza, unt. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga.

Separat, bateti ouale cu putina sare si lapte, ca pentru omleta. Turnati amestecul peste ultimul strat de mamaliga si presarati cu parmezan ras.

Dati la cuptor pana ce stratul de deasupra se rumeneste frumos. Serviti cald. Cine doreste poate servi cu smantana.

Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Mamaliga cu 3 Feluri de Branza

Ingrediente:
1 cana de malai fin
sare dupa gust
unt cat o nuca
telemea (dupa preferinta)
mozzarella (dupa preferinta)
parmezan (dupa preferinta)
7-8 feliute de bacon
3 linguri de ulei
50 g unt

Preparare:
Se pune apa la fiert cu o bucatica de unt cat o nuca si sare. Cand incepe sa fiarba apa se toarna, in ploaie, malaiul amestecand mereu cu un tel. Se fierbe cam 10 minute dupa care se ia de pe foc.

Separat intr-o tigaie se pun cele 3 linguri de ulei si baconul taiat bucatele mici. Se prajeste. Cand e gata se pune deoparte.
Intr-o cratita cu pereti ceva mai inalti sau un vas care se poate pune la cuptor se aseaza pe fund putin bacon cu putina untura, putina mozzarella rasa si telemea (tot rasa).

Se aseaza un strat subtire de mamaliga, se netezeste si se aranjeaza deasupra cateva feliute de unt in niste adancituri pe care le facem cu dosul unei linguri.

Apoi se prersara cateva bucatele de bacon, mozzarella, telemea si parmezan, din nou se acopera cu un alt strat de mamaliga si se urmeaza din nou toti pasii enumerati mai sus. Ultimul strat acoperitor de mamaliga se acopera cu mozzarella si putin parmezan, se pune un capac si se da la cuptor pentru cateva minute (pana se topeste cascavalul).

Se serveste calda

Timp Preparare: 30 ‘
Complexitate: redusa

BRANZA DE BURDUF CU MAMALIGA

Timp de preparare: mamaliga:30 minute, oua:5 minute.
Ingrediente: mamaliga, branza de burduf, oua fierte, unt.
Preparare:
Pregatiti mamaliga si intr-o farfurie amestecati branza de burduf cu un ou fiert si o lingura de unt.
Retete romanesti mamaliga ceaun
Deasupra puneti mamaliga calda si lasati sa se topeasca untul. Branza de burduf este foarte gustoasa in aceasta combinatie cu mamaliga si ou fiert.Este o reteta pe care o puteti prepara ca primul fel la pranz sau ca fel principal seara.

Reteta Traditionala de Bulz
Timp de preparare:1 ora
Ingrediente: pentru mamaliga:350 g malai, 1/2 lingurita de sare, 1 litru si jumatate de apa:
pentru bulz:4 oua, 50 g unt, 150 g branza de burduf,150 g branza telemea.

Acoperim cu inca o treime din mamaliga si repetam cu branza telemea, celelalte doua oua, unt si, in final, ultimul strat de mamaliga.
Mai adaugam cateva varfuri de cutit de unt si dam bulzul la cuptor pana cand se rumeneste. Daca nu aveti vas de lut, puteti folosi orice vas rezistent la cuptor.
Cand bulzul se rumeneste, este gata.La cuptor, untul face o crusta gustoasa deasupra.
Reteta de bulz este una traditionala romaneasca, mai ales in zonele unde se cresc oi. Bulzul se serveste cald, astfel incat telemeaua sa se topeasca sub mamaliga fierbinte, alaturi de branza de burduf, putin mai iute, si de ouale fierte.

Mai intai, preparam o mamaliga mai moale si fierbem ouale. Intre timp, pregatim vasul de lut, tinandu-l in apa rece timp de 15 minute, dupa care il ungem cu unt din belsug, astfel incat bulzul sa nu se lipeasca de vas. Cand mamaliga este gata, punem un strat format din o treime din mamaliga, peste aceasta, branza de burduf faramitata cu furculita, cateva varfuri de cutit de unt si 2 oua taiate in jumatate.

PIFTIE

Timp de preparare: pregatire: 30 minute, fiert carnea: 3 ore, inchegare: 12 ore.
Ingrediente: picioarele si toate partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Ustensile de Bucatarie: strecuratoare, spumiera
Electrocasnice: aragaz, frigider

Puneti la fiert pe aragaz bucatile gelatinoase de porc, impreuna cu 1 lingurita de sare. Este foarte important ca acestea sa fiarba foarte bine, altfel piftia nu se va inchega. Peste o ora si jumatate adaugati si restul de carne, care fierbe mai repede si le mai lasati pe aragaz inca o ora si jumatate sau pana cand vedeti ca toata carnea se desprinde cu usurinta de pe oase, iar cantitatea de apa s-a injumatatit. Dupa ce a fiert, lasati sa se raceasca si dezosati carnea. Puteti sa dati deoparte si bucatile de grasime sau cartilagii, daca nu va plac, sau daca doriti o reteta mai dietetica.
Curatati si pisati usturoiul si il adaugati in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust.

MAMALIGA CU BRANZA SI JUMARI CA LA BUNICA

Se prepara o mamaliga tare. Slanina se taie cubulete mici si se pune intr-o tigaie sa se prajasca. Sunt gata cand sunt crocante si toata grasimea din ele s-a topit.
Branza se farama bine cu o furculita.
Se ia un castron si se procedeaza astfel:
-se unge vazul cu grasime de la jumari, se presara si cateva jumari.
-se presara un rand de branza;
-se pune un strat de mamaliga si se intinde cu o lingura muiata in grasime;
-se pun cateva jumari si branza rasa din belsug.
Se repeta pana se termina mamaliga. Ultimul strat trebuie sa fie branza si jumari.
Se serveste fierbinte!

TACI SI INGHITE !

Ingrediente
Timp de preparare 50 min
1,5 litri de lape
500 g faina de malai
100 g unt /margarina/ untura
carnati de casa
slanina afumata
250 g smantana
cas de oaie, branza burduf sau orice fel de branza sarata
oua
Mod de preparare
Se pune laptele pe foc imreuna cu trei sferturi din smantana. Cand se incalzeste suficient adaugam faina de malai si facem o mamaliguta putin mai moale. Intre timp punem slanina taiata bucatele intr-o craticioara la prajit. Cand s-a prajit pe jumatate si a lasat un pic de grasime se adauga si carnatii. Se rumenesc impreuna un pic. Nu trebuie prajit complet. Se ia o tava sau o cratita si se unge cu margarina sau cu untura de porc. Se aseaza un strat de mamaliga (cam jumatate de cantitate) peste care se pun carnatii si slanina prajita impreuna cu grasimea lasata. Se aseaza peste ea branza peste care se pune restul de smantana si cateva bucatele de margarina ( nu multa ca sa nu iasa unsuroasa) si se aseaza deasupra stratul de mamaliga. Se fac niste lacasuri cu o lingura si se pun ouale. Peste fiecare ou se pune cate o bucatica de margarina. Se introduce la cuptor la foc mediu cam 25-30 minute pana se fac ouale si se rumeneste putin compozitia.
Mod de servire
Se poate servi atat calda cat si rece.

BALMUS
400 g malai, 11/2 l lapte indoit cu apa, 200 g branza de oi, sare.

Se pune la fiert laptele indoit cu apa, din care se face o mamaliga ceva mai moale. Cand este gata, se adauga branza de oi si se mai amesteca pana se incorporeaza bine toata branza. Se rastoarna. Se serveste foarte fierbinte, cu smantana.

Pastrama de oaie la gratar
Descrierea retetei:

Pastrama de oaie la gratar este o reteta de mancare traditionala romaneasca. Se serveste langa gratar, fierbinte, cu un pahar de vin rosu, rece.
Ingrediente pastrama de oaie la gratar:
1 kg pastrama de oaie
Modul de preparare a retetei:
Se pregateste jaraticul. Gratarul se curata si se unge cu o bucata de slanina, pentru ca pastrama sa nu se lipeasca de gratar.
Bucatile de pastrama, bine patrunse de saramura, se aranjeaza pe gratar. Din cand in cand se intorc si se stropesc cu saramura in care a fost preparata pastrama. Daca folosim pastrama de oaie cumparata, se pregateste un mujdei dintr-o capatana de usturoi, sare si piper si se umezesc bucatile de pastrama de oaie cu acest sos.

Ciorba de miel (bors de miel)
Descrierea retetei:

Aceasta este reteta de ciorba de miel pregatita in mod traditional de Paste. La ciorba de miel se pot pune si maruntaiele de miel dar de obicei din acestea se pregateste drobul. Borsul de miel este servit cald, cu smantana, si presarat cu verdeata proaspata, tocata marunt.

Ingrediente ciorba de miel (bors de miel):

capul, oase de miel
250 g zarzavat de ciorba (patrunjel, morcov, telina)
verdeata pentru ciorba de miel: tarhon, leustean
1 ceapa
500 ml bors
1 lingura orez
100 ml smantana
1 galbenus
2 linguri ulei
sare

Modul de preparare a retetei:
La ciorba de miel se folosesc in special partile osoase: capul de miel, oasele pulpelor, pieptul, gatul. Acestea se pun intr-o oala de 5 litri cu 2 litri de apa rece si se lasa 20 de minute pentru ca gustul de miel sa difuzeze in apa iar ciorba de miel sa iasa mai gustoasa. Intre timp se toaca ceapa si se pune la calit in ulei, se adauga si zarzavatul tocat cubulete mici si dupa 2 minute, oasele si carnea de miel impreuna cu apa in care au stat si 1 lingurita de sare.
Ciorba de miel se fierbe 1 ora, la foc mic, cu oala acoperita, se adauga orezul si dupa inca 15 minute, 1/2 litru de bors. Se mai lasa sa dea cateva clocote, se gusta apoi de sare, se stinge focul si se adauga la ciorba de miel smantana batuta cu un galbenus de ou si verdeata tocata – tarhon si leustean. Se acopera si se tine calda pana in momentul servirii.

Ciorba taraneasca cu zeama de varza
Descrierea retetei:

Ciorba taraneasca se serveste fierbinte.

Ingrediente ciorba taraneasca cu zeama de varza:

500g carne de vaca
1-2 ceape mijlocii
1 fir praz
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina de patrunjel
1/2 telina
2 cartofi mijlocii
2-3 rosii
2 linguri orez
sare
patrunjel verde
leustean verde
1/2 l zeama de varza
Modul de preparare a retetei:
Carnea de vaca spalata, se taie in bucati potrivite si se pune intr-o oala cu apa rece si putina sare, la foc. Se lasa sa clocoteasca, avand grija sa se adune spuma care se formeaza, pana cand aceasta nu mai apare, apoi se adauga sarea. Zarzavatul, curatat si spalat, se taie marunt si se adauga la ciorba taraneasca. Cand carnea si zarzavatul sunt aproape fierte, se adauga orezul, ales si spalat. Rosiile, oparite si curatate de pielita, si taiate felii, se adauga mai tarziu.
Se lasa sa mai fiarba 10-15 minute. Separat, se fierbe intr-o oala zeama de varza si, dupa ce a dat 1-2 clocote, se adauga la ciorba. Dupa ce ciorba taraneasca a mai dat citeva clocote, se potriveste de sare, se ia de pe foc si se adauga frunzele de patrunjel si de leustean tocate marunt.

Muraturi asortate


Descrierea retetei:

Reteta de muraturi asortate pentru iarna.

Ingrediente muraturi asortate:

castraveti de murat
patlagele pentru murat
ardei capia
pepeni pentru murat
morcovi taiati fasii, in lung
telina
tulpini de marar, telina, crengi de visin, catei de usturoi
Saramura din 50 g sare la litrul de apa

Modul de preparare a retetei:
Legumele se aseaza in borcanele in care se vor mura. La suprafata muraturilor se aranjeaza crengi de marar si de visin. Se prepara saramura si se toarna peste muraturile asortate. Borcanele cu muraturi asorate se tin cateva zile la temperatura camerei, pentru a incepe fermentatia lactica. Saramura se vantura apoi, se completeaza si se dau borcanele cu muraturi asortate intr-un loc rece, pentru a nu face floare.

Castraveti murati in otet


Descrierea retetei:

Reteta de castraveti murati in otet. Castravetii murati in otet se pastreaza foarte bine si pot fi serviti la diferite mancaruri: tocanite, fripturi, gratar.

Ingrediente castraveti murati in otet:

castraveti micuti
otet
sare
zahar
marar, frunze de telina, dafin, piper

Modul de preparare a retetei:
Se aleg castraveti tineri, micuti, si se spala. Se indeasa castravetii in borcane potrivite, astfel incat spatiul dintre ei sa fie cat mai mic. Pregatiti dupa aceasta reteta de castraveti murati in otet, castravetii pot fi pusi in borcane mai mari, de 3- 5 l, deoarece saramura pe care o pregatim are mult otet iar castravetii nu se vor inmuia si nici nu vor fermenta, chiar dupa deschiderea borcanului.
Dupa ce umplem borcanul cu castraveti, se indeasa in gura borcanului frunze de telina (inclusiv partea lunga, fibroasa, a frunzei – este deosebit de aromata) si marar (preferabil marar uscat). Acestea vor aroma castravetii si ii vor tine in borcan cand turnam saramura.
Se pregateste otetul: se apreciaza cat lichid este necesar, in functie de numarul si tipul borcanelor si de cantitatea de castraveti pe care am introdus-o in borcane. Pentru un litru de otet se folosesc: 650 ml apa, 330 ml otet, 25 g sare, 10 g zahar, 1/2 foaie dafin, 3-5 boabe intregi de piper.
Se amesteca ingredientele si se fierb 2-5 minute. Se lasa 10 minute sa se mai raceasca si se toarna peste castraveti. Pentru ca borcanul cu castraveti sa nu se crape, il asezam pe lama a doua cutite si pe urma tunam otetul peste castraveti.
Borcanele cu castraveti se umplu de la inceput cu otet pana sus, la gura, deoarece castravetii nu vor fermenta si nu se vor umfla. Se leaga imediat cu celofan si se aseaza in camara sau pivnita.

Gogosari murati

Descrierea retetei:

Gogosarii murati se pastreaza foarte bine peste iarna. Borcanele cu gogosari murati pot fi deschise fara probleme, borcanul inceput nu va face floare daca este tinut pe balcon sau in pivnita.

Ingrediente gogosari murati:

Pentru un borcan de 10 l:
6 – 8 kg gogosari
frunze telina

Pentru 1 l de otet de murat:
300 ml oţet (9 grade)
700 ml apa
30 g sare
1 foaie de dafin
5 boabe de piper
1 boaba enibahar
optional: 10 g zahar

Modul de preparare a retetei:
In functie de marime, forma si cat de sanatosi sunt, intr-un borcan de 10 l pot fi pusi la murat cam 6- 8 kg de gogosari.
Se aleg gogosarii, se reteaza codita si se spala. Se aranjeaza apoi gogosarii in borcane si se indeasa in gura borcanului cozi de telina sau ramuri de visin. Acestea se pot pune si dupa ce turnam otetul, ca sa fie mai usor sa il turnam in borcan (altfel trebuie turnat incet si va stropi).
Se fierbe apa cu otet, sare, zahar (optional) si mirodenii apoi se toarna peste gogosari. Pentru a nu crapa, se aseaza borcanul pe o tabla metalica sau lama a doua cutite puse in cruce. Se lasa borcanul sa se raceasca in bucatarie, apoi se leaga cu celofan si se dau la rece. Gogosarii murati pot fi consumati in cca. 4 saptamani.

Dulceata de capsuni

Descrierea retetei:

Dulceata de capsuni, parfumata si aspectuoasa, ne aminteste de lunile de vara mult dupa ce acestea au trecut…

Ingrediente dulceata de capsuni iii:

1kg capsuni
1kg zahar
1/2 lingurita de sare de lamaie (optional)

Modul de preparare a retetei:
Se spala capsunile, apoi se pun pe o sita sa se scurga, dupa care se rup coditele si se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de capsuni, putina sare de lamaie, o parte din zahar, apoi iar capsuni, sare de lamaie si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte. A doua zi capsunile se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Din cand in cand se mai scutura cratita. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea. Catre sfarsit, cand dulceata de capsuni incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de capsuni este legata. Dulceturile de fructe, obisnuiesc sa mai lase zeama, desi au fost legate atat cat trebuie. De aceea e mai practice sa nu fie puse imediat in borcan, ci dup ace s-au luat de la foc sa fie acoperite cu un servet ud si sa fie lasate sa se raceasca in cratita. Daca dupa cateva ore zeama s-a mai deslegat, se mai pune putin pe foc, dar cu bagare de seama sa nu treaca de momenul cand e “la punct”. Dulceata se incearca apoi inca o data si se da deoparte. Se lasa tot in cratita sa se raceasca, caci daca se pune calda in borcan, fructele se ridica si zeama ramane la fund. Cand e rece se pune in borcan curat si bine uscat, se acopera cu celofan si se leaga.

RETETE DE POST


Reţete pentru post

Tocăniţa de ciuperci cu măsline este o altă mâncare de post cu care vă puteţi delecta. Pentru prepararea ei aveţi nevoie de un 1 kg de ciuperci, 400 g de măsline, 3 cepe, 400 ml suc de roşii sau 500 g de roşii, 100 ml vin alb, 200 ml ulei, pătrunjel, piper, o foaie de dafin, 1/2 lămâie mare decojită. Pentru început se spală şi se curăţă ciupercile, care se stropesc apoi cu zeamă de lămâie. Ceapa se taie mărunt şi se prăjeşte în ulei încins. Se adaugă apa, roşiile date pe răzătoare mare, ciupercile tăiate felii şi măslinele. Odată fierte ciupercile, se adaugă vinul, piperul, foaia de dafin şi feliile de lămâie. Compoziţia se introduce la cuptor timp de 15 min, iar înainte de servire se adaugă pătrunjelul verde, tăiat mărunt.

Ingredientele necesare pentru supa cremă de conopidă sunt următoarele: o conopidă potrivită; o rădăcină de pătrunjel; un morcov; o ceapă; trei cartofi; o legătură de pătrunjel sau de mărar; un ardei gras; jumătate de linguriţă de chimen, sare şi piper; 4 linguri de ulei şi 2 l de apă. Conopida se spală, se îndepărtează cotoarele şi se taie bucăţi. Se lasă timp de 15 minute în apă rece cu sare. Albitura, ardeiul gras, morcovul şi cartofii sunt puşi la fiert. Conopida se fierbe separat de celelalte legume, în apă cu sare. Odată fierte, legumele sunt trecute prin robotul de bucătărie pentru a le face piure. Se taie şi se căleşte ceapa, peste care adăugăm piureul şi condimentele. Supa de legume se adaugă treptat şi se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute. La sfârşit adăugăm verdeaţa.

Pentru mâncarea de praz cu ţelină aveţi nevoie de 1 kg de praz, o ceaşcă de ulei, o ceapă, o lămâie, 300 g de măsline negre, o legătură de frunze de ţelină şi una de mărar, două căpăţâni de ţelină, bulion sau patru roşii, 3 cartofi, sare şi piper după gust. Pentru început se curăţă prazul şi ţelina. Prazul se taie rondele, iar ţelina felii. Cartofii sunt curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe potrivite.

Ceapa tăiată cât mai fin se căleşte în ulei încins. Se adaugă prazul, ţelina şi cartofii. Se presară sare şi piper după gust. Dacă nu avem bulion, se face sos din roşiile decojite. Cozile verzi de praz se taie mărunt împreună cu frunzele de ţelină şi se călesc în puţin ulei. Se amestecă împreună cu celelalte legume şi se adaugă sosul din roşii, trei ceşti de apă şi măslinele. Se lasă la fiert la foc mic. Când este aproape gata mâncarea, vasul se introduce în cuptor timp de zece minute. Când compoziţia are aspect de sos, se adaugă zeamă de lămâie şi verdeaţă tocată.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011




Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.