Feed on
Posts
Comments

Deshidratarea se bazeaza pe reducerea continutului de apa pana la o anumita limita la care activitatea vitala a acestora si a microorganismelor care pot produce in mod normal alterarea lor este oprita.

Eliminarea apei se poate face fie sub influenta caldurii solare procedeu numita „uscare” fie sub influenta caldurii rezultate prin arderea unui combustibil intr-o instalatie speciala, procedeu numit „deshidratare”.

Prunele destinate uscarii sau deshidratarii trebuie sa fie maturate deplin, sanatoase si curate.

Pentru deshidratare se pot folosi urmatoarele soiuri: Gras romanesc; Tuleu Gras; Record; Ana Spath; Vinete Romanesti, etc.

Deshidratarea se face cu fructe intregi, jumatati sau sferturi la soiurile cu fructe mari (Record).

Obtinerea fructelor uscate este relativ simpla si consta in spalare, indepartarea samburilor, intinderea pe gratii de nuiele sau pe rogojini si punerea la soare. Inainte de intindere se pune un strat de hartie de pergament. Prunele sunt intoarse de 2-3 ori.

Uscarea dureaza 2-3 zile pana cand umiditatea fructelor ajunge la 20-25 %.

Exista numerose instalatii de deshidratare a fructelor in cantitati mari. Acestea sunt de TIP: Binder, Buttner, S.L. 2000.

SCDP Voinesti pune la dispozitia micilor producatori o mica instalatie de deshidratare. O sarja dureaza aproximativ 24 ore. Pe durata deshidratarii fructele se intorc la doua ore. Capacitatea instalatiei este de 250 kg la 24 ore, aproximativ 7-8 tone pe luna rezultand in jur de 3 tone de fructe uscate.

Adresa SCDP Voinesti: Voinesti str.Principala Localitate: Voinesti Judet: Dambovita Telefon: 0245 / 679085 0723631080 Fax: 0245 / 679085 E-mail: scdp@minisat.ro

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.