Feed on
Posts
Comments

Va prezentam un proces tehnologic experimentat cu succes pe o perioada de patru ani de la infiintare. Acest proces technologic poate aduce profit dupa primul an de la data popularii fermei cu melci reproducatori : MELCI MATURI.

Vom face un calcul la o suprafata de 1000 mp.
Populam suprafata de 1000 mp cu 35 melci la mp, melci maturi.
Totalul de 35000, melci sunt asigurati si selectati pentru reproducere in baza unui contract incheiat in prealabil.
Un melc matur costa 0,085 EUROcenti ajungand la o valoare totala (pe 1000 mp) de 2975 EURO.
Pentru amenajari: imprejmuire cu plasa helitex, sistem irigatie, cultivarea si intretinerea terenului, si racordarea la o sursa de apa, sunt SUFICIENTI 500 EURO, costuri care difera de la caz la caz.
De retinut ca la suprafata respectiva sunt necesari 3000 litri de apa, la 24 ore in lunile iulie-august.
In total investitia pentru 1000 mp, ajunge la 3475 EURO.

Primul pas in amenajarea fermei este semanatul, care se va face cu cel putin 45 zile, de la data stabilita pentru popularea cu reproducatori. Termenul minim si maxim al popularii cu reproducatori este 1 Iunie – 25 Iulie. Semanatul de primavara se face in functie de zona in care va aflaţi. In zona joasa intre 25 Martie si 10 Aprilie, iar in zona ridicata intre 15 Aprilie si 1 Mai, cu urmatoarele plante: rapita de toamna Romanească (50%), floarea soarelui (20%), sfecla furajera (30%). Cand rapita ajunge la o inaltime de 20-25 cm, se pot introduce melcii reproducatori.

De la data introducerii reproducatorilor, se iriga in functie de umiditatea din atmosfera, solul trebuie sa aiba pe timp de zi peste 65 % umiditate, iar in timpul noptii 95 %. Reproducatorii se hranesc cu vegetatia respectiva pana se mareste densitatea cu puiet, puiet care apare in functie de conditiile create si de habitatul din fermă, o durata normala fiind de 30 zile de la data popularii cu reproducatori. Nu toti melcii depun oua in acelasi timp, urmand ca densitatea sa creasca de la zi la zi, ajungand la 1000-1500 melci (puiet pe mp). Ajungand la aceasta densitate melcii reproducatori sunt culesi si vanduti la consum, melci care supravietuiesc in general in proportie de cam 40 %. Restul mor datorita efortului la depunerea pontelor de oua si caldurii in exces din timpul verii.

Dupa ce melcii reproducatori au fost culesi si vegetatia da semne de imbatranire se monteaza cateva panouri de scandura si se asigura hranirea melcilor cu hrană suplimentara pe aceste scanduri, hrana care contine tot ce este necesar melcilor pentru a se fortifica si a rezista in bune conditii la hibernare, reducand astfel mortalitatea la hibernare foarte mult.

Hibernarea se face in camere izolate termic la suprafata, sau subsoluri. Spatiul de hibernare se aeriseste, se usuca, se raceste in functie de posibilitatii, inainte de a introduce melcii. In functie de zona, melcii se culeg in jurul datei de 1 Octombrie si sunt introdusi pe rafturi de scandura (scandura uscata de la firmele care comercializeza material lemnos), distanta dintre rafturi trebuie sa fie de 10 cm, distanta facuta de cele trei randuri de rigle distantier groase de 10 cm, distanta intre scanduri de 2-3 cm, pentru o buna aerisire. Se stabileste un perimetru, pereti, tavan, podea, cu solutie chimica formată din, vaselina auto, soda caustica (fulgi), sapun lichid, cenusa (solutie care va fi folosita si in ferma pentru anti-evadare melci), dupa care se introduc melci puiet cules direct din ferme cu galeata si se pun in strat de 4-5 cm pe scanduri. Atat in timpul introducerii cat si dupa, se ventilează melcii cu aerul din interior pentru a forta fixarea si hibernarea. Temperatura in interiorul incaperii trebuie sa scada pana la valoarea de +4 – +8 grade, micsorandui astfel ritmul biologic, evitand riscul consumarii de resurse inainte de termen si implicit moartea in timpul hibernarii. Ventilarea este necesara pe o perioada de 45 zile de la introducerea melcilor. Pe perioada hibernarii se verifica temperatura si umiditatea.

Suprafata de ingrasare se prelucreaza separat in jurul lunii August si se seamana in functie de climatul zonei pana pe 1 Septembrie numai cu rapita de toamna asigurand vegetatie si climat timpuriu introducerii melcilor de la hibernare foarte devreme.

La suprafaţa de 1000 mp suprafata de reproducere din primavara avem nevoie de 1500 mp suprafata de ingrasare, melcii introdusi in primăvara sunt numarati in urmatoarea forma: se cantareste un kg de melci, sunt numarati, iar numarul de melci pe kg se inmulteste cu cantitatea de melci scoasa de la hibernare, numarul estimativ al melcilor se imparte la mp disponibili din suprafata de ingrasare, in numar de 400 melci pe mp., densitate ideala pentru o crestere rapida a melcilor, in proportie de 80% pana la data de 01 Iulie. Data introducerii melcilor in primavara difera de la zona la zona, media de mijloc este pe 15 Aprilie. Inainte de a introduce melcii se monteaza panouri de scandura, care pot avea o multitudine de intrebuintari: posibilitatea de hranire cu hrană suplimentară (aceiasi hrana care s-a administrat si in toamna), se obtine umbra de pe timpul zilei, spatiu necesar densitatii respective, si cel mai important ajuta la culegerea melcilor maturi in timpul vanzarii sau selectarii reproducatorilor pentru popularea suprafetei de reproducere.

Mortalitatea de la data introducerii in suprafata de ingrasaare si pana la produs finit este de 25 % deci pe final ramanem cu 300 melci mp maturi la vanzare.
Media de mijloc a unui melc este de 7 grame x 300 (melci) = 2,100 kg/ mp x 1500 mp (suprafata de ingrasare) = 3150 kg melci. Media de pret la aspersa este de 4 euro x 3150 kg = 10,600 EURO valoare care acopera investitia inca din primul an de la data popularii cu reproducatori.

Reproducatorii vor fi asigurati in urmatorul an din productie proprie, exact la aceiasi data la care au fost introdusi si in primul an pe suprafata de reproducere care este semanata la aceiasi data in primavara.

Vanzarea melcilor este asigurata in baza contractului dintre parti.

Suprafata de ingrasare este golita pana in August, pentru a putea prelucra si relua ciclul de semanat.

Suprafata de reproducere se va ara in toamna dupa ce au fost culesi melcii sau in primavara imediat dupa dezghetare, pentru a putea semana din timp. E preferabil primavara pentru ca, datorita adaptarii melcii ramasi neculesi trec iarna si astfel pot fi culesi primavara.

AUTOR: Birsan Eugen (administratorul fermei de melci din Muntenii de Sus)

Contact:
S.C. EDIMPE AUTO S.R.L.
Reprezentant : Eugen Birsan

Adresa : Com. Muntenii de Sus ,Jud. Vaslui, Romania

E-mail : contact@melculeuroromanesc.ro eugen.birsan@melculeuroromanesc.ro
Telefon : 0235/31.97.40
Mobil: 0740/80.42.88

Sursa: www.melculeuroromanesc.ro/blog

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.