Feed on
Posts
Comments

Written by Doru BOBI on 20 May 2019.

Prima ediţie a acestui eveniment s-a desfăşurat în data de 24 mai 1970. La vremea aceea, primar în comuna Corbi era un român adevărat din satul Poenărei, din care se trage şi actualul deţinător al mandatului, care a fost reales în 2016, Virgil Baciu. Acesta s-a declarat mândru să ducă tradiţia acestei sărbători mai departe, aşa cum au făcut şi predecesorii, care au transformat-o în cea mai de durată de acest fel din Argeş şi poate chiar din ţară. Ea a crescut de la an la an, mai ales după 1990, deoarece în anii regimului comunist nu putea avea anvergura de acum. Noua democraţie de după evenimentele din decembrie 1989 a adus la conducerea localităţii oameni mândri de tradiţiile păstoreşti moştenite de părinţi şi bunici, buni gospodari, care au avut mândria de a dovedi că sunt demni urmaşi ai celor care-i veghează poate acum din ceruri. În actualul mandat au fost învestiţi prin vot următorii edili: Virgil Baciu – primar; Dan Aldea – viceprimar; Dionisia Burilă, Vişinel Banu, Vasile Grigoroiu, Ion Săvescu, Gheorghe Moroiu (consilieri locali PNL); Ionuţ Oancea, Constantin Vlăduţ Mogaru, Mihai Ungurenuş, Gheorghe Zaharia (PSD); Gheorghe Dedinoiu, Mihai Bădescu (ALDE); Ilie Groşanu (PMP). Cinste lor, pentru că şi anul acesta au strâns “La Chilii” mii de oameni într-o sărbătoare câmpenească deschisă tuturor celor ce vin cu inimile curate şi sunt mândri să dovedească faptul că românii nu sunt mai prejos decât ceilalţi europeni, dimpotrivă!

Cu braţele şi inimile deschise

Aşa şi-au întâmpinat “corbenii” oaspeţii în cea de-a treia duminică a lunii în curs din acest an. Ziua de 19 mai va intra cu siguranţă în istoria localităţii şi va rămâne una cu amintiri dragi pentru mulţi dintre oamenii locurilor. Şi asta deoarece Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, ridicat din Corbi, a oficiat o slujbă în comuna de baştină, alături de protopopul de la Căuşeni (Republica Moldova), Andrei Popovici şi de un sobor de preoţi de la parohiile locale. Gestul a fost plin de simboluri, dintre care poate cel mai important a fost cel ce transmitea mesajul că românii pe oriunde i-ar fi aruncat soarta şi voinţa mai-marilor lumii, rămân fraţi de sânge şi fii ai aceleaşi mame! Alături de fraţii de peste Prut, dintre care unii au documente de înfrăţire cu localităţi din Argeş, încheiate în ultimii ani, a fost prezent la eveniment şi un grup de 26 francezi, membri ai Asociaţiei de Prietenie Argeş-Nevers, sosiţi la Corbi însoţiţi de fostul primar de Curtea de Argeş, prof. Gheorghe Nicuţ şi de managerul Muzeului Municipal, Ştefan Dumitrache. Aceştia se află pentru o săptămână în România şi după ce au vizitat ansamblul monastic de la Horezu, au ajuns şi pe Valea Râului Doamnei, având ca ţintă iniţială Biserica Corbii de Piatră, datând din perioada medievală. A fost un prilej cât se poate de nimerit pentru a face cunoştinţă cu minunata comunitate de păstori din această localitate, cu portul şi tradiţiile populare din astfel de aşezări şi să se informeze asupra istoriei şi vieţii locuitorilor prin vizita făcută la muzeul satului. Interpret le-a fost fostul prof. de Franceză, Gheorghe Nicuţ. Prezenţa moldovenilor de peste Prut şi a francezilor a dat evenimentului valenţe internaţionale!

Primii oaspeţi

Ziua evenimentului din acest an a beneficiat de un soare generos, care şi-a transmis căldura către sufletele oamenilor ce se pregătiseră cum se cuvine pentru a sărbători Ziua comunei. Imediat după ora 09.00, la Căminul Cultural au ajuns primii invitaţi. Şi, deloc întâmplător ei erau fraţi de peste Prut, cu costume populare viu colorate în care predominau roşul şi albul, fie că erau de la Coşcalia, Vasilcău, Baimaclia sau Ciufleşti. Aceştia au vizitat muzeul local şi spaţiul din cămin, pavoazat cu scoarţe, mobilat cu laviţe acoperite cu artizanat textil popular, cu mese şi scaune cu trei picioare, dar şi cu unelte gospodăreşti precum vârtelniţa. Acolo au socializat cu localnicii şi au fost trataţi cu cafele, sucuri, apă rece (minerală şi plată) şi mici gustări, alături de care şi-au găsit locul în străchini sau alte obiecte din ceramică tradiţională ouă de Paşti divers colorate sau fructe, ale căror vedete au fost căpşunele. Acestora li s-au alăturat componenţii Corului Veteranilor de la Piteşti, îmbrăcaţi în uniforme militare de gală. Primarul Virgil Baciu, înveşmântat într-un superb costum popular de păstor “corbean”, ca un proprietar de ovine ce este, împreună cu vicele Dan Aldea şi cu poliţiştii şi jandarmii prezenţi la datorie făcea ultimele retuşuri la organizarea parcării autoturismelor şi a desfăşurării paradei portului şi dansului popular ce era prevăzută în program. În acest timp s-au desfăşurat mai multe sesiuni de fotografii, menite să păstreze amintirile vii peste ani.

“Noi ne-am înţeles din ochi, ne-am îngăduit unul pe altul şi aşa suntem împreună de peste 50 ani!…”

Acesta a fost secretul anduranţei în căsnicie pe care ni l-a dezvăluit Aurelia Giurcă, sosită cu soţul, Ion, ajuns la respectabila vârstă de 85 ani. Cei doi au făcut parte din grupul select al celor premiaţi de către comunitatea locală cu prilejul împlinirii a peste 50 ani de convieţuire care ar putea să servească drept exemplu pentru generaţiile mai tinere, aflate la început de drum în cuplu ori la jumătatea lui. Alături de ei au mai fost onorate familiile de consăteni: Ana şi Ion Savu; Victoria şi Ion Jelepov; Maria şi Luca Diaconu; Viorica şi Vasile Bălăşoiu; Iustina şi Moise Stănciulescu; Maria şi Gheorghe Stănescu; Viorica şi Horia Pavel. Pe lângă diplome şi flori, însoţite de strămoşeasca urare “Casă de Piatră!”, fiecare familie a primit şi câte un premiu bănesc de câte 300 lei.

Parada portului şi dansului popular

Deplasarea spre locul de desfăşurare a evenimentului s-a făcut ca şi în alţi ani prin parada formaţiilor şi ansamblurilor folclorice participante la spectacolul muzical, dintre care amintim pe cele de păstori de la Jina-Sibiu, de la Corbu-Olt, Băbeni şi Vaideeni (Vâlcea), alături de care şi-au găsit loc şi cele din Republica Moldova – Vasilcău, Coşcalia, Baimaclia, Ciufleşti.
De remarcat ar fi faptul în fruntea artiştilor localnici, purtând cu fală un drapel naţional a fost primarul Virgil Baciu. Care desfăşurase anterior în centrul comunei superbul steag tricolor în lungime de 100 m şi făcuse o impresie extraordinară în anul Centenarului Marii Uniri. Festivalul multicolor, muzica şi dansul, dar şi pofta de viaţă pe care o transmiteau au dat o strălucire aparte paradei ce s-a deplasat spornic pe drumul asfaltat până la locul destinat serbării câmpeneşti. Dintre cei care au făcut deliciul spectatorilor n-au lipsit nici două trăsuri ce purtau, de asemenea, oameni cu drapele tricolore. “La Chilii” încă din timp fuseseră încinse grătarele, iar miresmele răspândite puteau să-i facă pe gurmanzi s-o ia razna, nu altceva… Alături de ele, clienţii puteau beneficia de băuturi răcoritoare, dar şi de alte “stimulente de voie bună”, din diverse game şi producţii.
Un deosebit interes l-a stârnit expoziţia de animale (oi) organizată de către Asociaţia crescătorilor de animale “Corbii de Piatră”, condusă de către medicul veterinar Ion Săvescu. Rasa predominantă era, ca şi în alţi ani, cea locală – ţurcana – rezistentă la boli şi cu producţii bune de lână, carne şi lapte. Exemplarele mândre, puternice, de la berbeci la miei, alături de caii falnici pe care au fost destui amatori atât băieţi, cât şi fete, să-i călărească precum haiducii sau amazoanele din vechime ori ca întrupări de Vitoria Lipan – cunoscutul personaj al romanului “Baltagul”, de Mihail Sadoveanu.

Premieri cu Diplome de participare

Spectacolul a fost deschis de Ansamblul “Ciobănaşul” din Corbi, coordonat de către directorul de cămin Claudia Rotaru, care a executat o suită de dansuri populare locale, acompaniat de tânărul talent Adelina Zamfir, precum şi de formaţia de fluieraşi “Muguraş de fluier”, coordonată de St. Stănciulescu, care au dat probe deosebite de talent, fiind răsplătiţi cu binemeritate aplauze. Prezentarea inspirată – ca de fiecare dată – i-a aparţinut cunoscutei Elena Picu, aceea care cu inteligenţă a ştiut când să-i provoace la dans pe participanţi, astfel încât horele largi s-au întins ca nişte splendide armonici umane! După ce s-a făcut cuvenita încălzire, primarul Virgil Baciu, care declarase deschiderea oficială a RAPSODIEI PĂSTOREŞTI 49, a început să distribuie diplome de participare invitaţilor prezenţi. Printre ei, o notă inedită a dat-o fostul general Mircea Chelaru, care a venit costumat ca un tarabostes dac din antichitate, de parcă tocmai coborâse dintr-o sculptură de pe Columna lui Traian, din Cetatea Eternă, Roma. Alţi premiaţi au fost: dr. Ion Săvescu, preşedintele Asociaţiei “Corbii de Piatră”, una dintre cele mai puternice din România, care-l avea ca invitat special pe preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte, ing. Eugen Gonţea, care – la rându-i – a fost premiat, primarii Nicolae Barbu (Valea Iaşului), Gabriel Zăvoianu (Domneşti), Ştefan Benonie (Aninoasa), primarul din Jina – Vasile Beschiu, reprezentat de fiul său, Iliuţă, de Daniel Achim Băluţă (Vaideeni), Bogdan Ştefan (Băbeni), cei moldoveni Gheorghe Cojocaru (Vasilcău), Anatolie Doibani (Baimaclia), Elena Eşanu (Coşcalia, raionul Căuşeni), dar şi alţii care şi-au trimis reprezentanţi, cum a fost cazul cu cel de la Ciufleşti, protopopul Andrei Popovici (Coşcalia, raionul Căuşeni, Republica Moldova) – care a transmis salutul PS Episcop Veniamin, de la Episcopia Basarabiei de Sud, George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, aprig susţinător al refacerii României Mari şi alţii, cum a fost cazul cu primarul Eugen Mira, din Căteasca-Argeş.

Răsplătirea harnicilor crescători de ovine

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Corbii de Piatră”, dr. Ion Săvescu, ajutat de juriul ales din timp, a făcut şi în acest an departajarea pe criteriile de specialitate stabilite şi au decis premiile de sute de lei care au fost distribuite proprietarilor de ovine. Fruntaşii premiaţi pe diverse categorii au fost Corneliu Stelian, Dan Crăciun (Nucşoara), Petruţ Vlăsceanu, Petruţ Şuţa, Gheorghe Groşanu, Simion Florin (Ialomiţa), Mihai Oproiu, Adrian Mucenic, primarul Virgil Baciu, Marian Mandea (Bârla-Argeş), Vasile Bădoiu, Liviu Oproiu, Daniela Şuţa, Dorin Săroiu şi Gheorghe Olteanu (Brăduleţ). De remarcat că majoritatea au fost localnici!

Petrecere câmpenească prelungită

Tradiţia s-a menţinut şi în ceea ce priveşte serbarea câmpenească prelungită până către revărsatul zorilor zilei de luni. Decizia primarului Baciu de a da liber şi la împărţirea pliantelor electorale a dovedit deschiderea sa faţă de principiile democratice şi a condus către o liniştire a spiritelor, astfel încât evenimentul n-a fost cu ceva tulburat. Produsele culinare de mare calitate, băuturile din game diverse, dar mai ales invitaţii speciali la spectacolul de gală care a început la lăsarea serii, în care figurau în program renumiţii solişti Florin Ionaş “Generalul”, Claudia Ionaş, Ionuţ Langa, Daniel Ilie şi Nena Damian, coroborate cu timpul superb, au constituit temeiuri pentru ca mulţi dintre miile de participanţi ce s-au perindat prin punctul “La Chilii” să rămână până la spartul petrecerii. La despărţire s-a urat LA MULŢI ANI, CORBI! şi majoritatea şi-au dat întâlnire la ediţia cu nr. 50 de anul viitor.

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.