Feed on
Posts
Comments

 Monday, 20 May 2019 Written by Lucian Gherguș Hits: 283

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie_1.jpg

Și ediția de anul acesta a tradiționalului festival de la Corbi, ,,Rapsodia Păstorească”, ajunsă la borna cu numărul 49, a reușit  să aprindă în sufletele celor prezenți acea flacără a credinței, a patriotismului și a iubirii de neam care din păcate pentru mulți s-a transformat în cenușă.

Nici cel mai rece om nu a putut rămâne indiferent la parada portului popular de ieri de la Corbi, la defilarea celor mici care purtau pe brațele lor drapelul lung de 100 de metri și la parada celor mai frumoși cai din comună. Au fost momente cu trăiri intense, momente ce îți arătau adevărata identitate a noastră.

De altfel, prin organizarea de evenimente de acestr gen, am putea spune că se duce mai departe, din generație în generație, obiceiurile strămoșești ale noastre.

Astfel, centrul comunei Corbi a devenit epicentrul portului popular unde au defilat ansambluri din toate zonele țării, inclusiv din localități de peste Prut.

#,,Hristos este printre noi și fiecare dintre sufletele dumneavoastră s-a racordat la această măreață și minunată aniversare a vetrei corbenilor”.

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_chelaru_corbi.jpg

După această măreață și minunată paradă, manifestările dedicate acestui tradițional festival s-au mutat pe unul dintre cele mai înalte dealuri din comună, în zona ,,La Chilii”.

Aici au fost premiați invitații de onoare, aceștia fiind într-un număr destul de mare, printre ei aflându-se și generalul Mircea Chelaru, care s-a arătat impresionat de ,,vatra corbenilor”.

,,Greu să introduci în cuvinte o bucurie așa de mare. Dar cum văd că această vatră pulsează de o viață este o dată plus convingerea pe care o trăiți și voi că Hristos este printre noi și fiecare dintre sufletele dumneavoastră s-au racordat la această măreață și minunată aniversare a vetrei corbenilor.

Să fiți sănătoși și voi păstra cu sfințenie nu doar diploma, ci momentul și ziua. Iată de ce suntem nemuritori. Nu că unul sau altul spun că vin din străbuna nemurire, ci pentru că noi înșine suntem picătură de român, esență vie, mereu nemuritoare”, a declarat generalul Chelaru.

După acest discurs profund emoționant, și primarul Virgil Baciu, un patriot desăvârșit, a spus că țara noastră are nevoie de oameni patrioți pentru ca lucrurile să reintre în normal.

,,Ne trebuie oameni care să fie patrioți în adevăratul sens al cuvântului. Adică, să-și iubească țara și neamul și o spun de câte ori pot și am ocazia: iubiți-vă țara și neamul și după aceea totul va funcționa normal”, a adăugat primarul Virgil Baciu.

 # Apel către politicieni din partea președintelui Federației Oierilor de Munte din România

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie3.jpg

Ca și în anii trecuți, a fost organizată și o expoziție de oi, fiind aduse pe dealul de ,,La Chilii” unele dintre cele mai mândre și cornute oi din comună. Astfel, expozanții au fost premiați de către Asociația crescătorilor de ovine din localitate. La această premiere a participat și președintele Federației Oierilor de Munte din România, Petru Eugen Gonțea.

Acesta a profitat de prezența politicienilor care își făceau campanie electorală și i-a rugat să urmărească și interesele fermierilor români, nu doar pe ale străinilor.

,,La ora actuală se face un loby teribil pentru distrugerea fermierului român și aducerea fermierilor străini. Comunitatea Europeană se confruntă cu o problemă gravă vis a vis de încărcătura pe hectar, vis a vis de schimburile climatice.

Hai să avem verticalitate și dacă facem politică acolo să nu ne ducem să dormim în bănci și să executăm decizile politice diferitelor partide din Europa. Acesta este un aspect.

În al doilea rând, trebuie să fiți conștienți, sau dacă sunteți conștienți, Sfânta Treime spirituală o știm cu toții, cei care cred în Dumnezeu. Dar sfânta treime a existenței umane este aerul, apa și hrana. Fără apă nu puteți trăi, fără aer nu puteți trăi și nici fără hrană nu puteți trăi. Aceștia (ciobanii) reprezintă unul din segmentele hranei pe România. Respectați-i, dați-le atenție și nu le mai puneți piedici”, le-a transmis Petru Eugen Gonțea, Federației Oierilor de Munte din România, în special candidaților la europarlamentare.

# Virgil Baciu: ,,Noi trebuie să le păstrăm respectul”

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie2.jpg

Festivalul ,,Rapsodia Păstorească” a luat ființă în urmă cu 49 de ani și are ca drept semnificație urcatul oilor la munte. Chiar dacă această meserie de cioban se regăsește din ce în ce mai rar la noi în România, iată că la Corbi încă mai dăinuie și sperăm ca aceasta să rămână nemuritoare. Inclusiv primarul Virgil Baciu s-a arătat încântat de această îndeletnicire a corbenilor, declarandu-și toată admirația și respectul pentru acești bravi bărbați.

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie4.jpg
b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie5.jpg

,,Mulțumesc tuturor celor prezenți la acest eveniment. Totodată, vreau să mulțumesc ansamblurilor pentru că ele fac cele mai mari eforturi pentru a se realiza acest eveniment. Ansamblurile vin de la mare depărtare. Vorbim de ansabluri din județele Sibiu, Olt, Gorj, Vâlcea și bineînțeles din localități de peste Prut.

Sunt 49 de ani de când a luat ființă acest eveniment. Un eveniment cu profundă semnificație pentru noi corbenii, pentru cei care se ocupă de creșterea oilor, o tradiție, o îndeletnicire pe care, din păcate, ei o duc foarte greu, iar de cele mai multe ori îi vezi nesprijiniți, îi vezi că sunt copleșiți de probleme și noi trebuie să le păstrăm respectul. Luna mai este luna în care urcă oile la munte și de aceea are loc acest eveniment în luna mai”, a precizat primarul comunei Corbi, Virgil Baciu.

Petrecerea a durat până târziu, însă apogeul distracției a fost la apariția celebrului saxofonist Florin Ionaș Generalul care a venit împreună cu o parte din formația sa, printre care și renumitul interpret Ionuț Langa, pe  dealul din zona ,,La Chilii” răsunând din nou cântecele patriotice ale acestor renumiți interpreți.

b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie6.jpg
b_750_350_16777215_00_images_poze_2019_05_rapsodie7.jpg

Ca de fiecare dată, șlagărul de suflet al primarului Virgil Baciu, ,,Nu ne vindem țara”, interpretat de Ionuț Langa, a fost pe buzele multora dintre cei prezenți.

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.