Feed on
Posts
Comments

 # Acestea au fost dublate de Declaraţia simbolică de unire a României cu Republica Moldova

Evenimentul s-a desfăşurat în data de 20 martie 2018, în Sala de spectacole a Căminului Cultural din Corbii Argeşului. Acolo au ajuns după un parcurs greu, străbătut pe drumuri lungi de sute de kilometri, înzăpezite şi îngheţate, aleşii locali din Baimaclia, dar şi din alte patru comunităţi din raionul Căuşeni, Republica Moldova, reprezentate de către primarii lor. Ei au căutat să cinstească astfel memoria înaintaşilor care la 27 martie 1918 votau în Sfatul Ţării de la Chişinău Unirea Basarabiei cu ţara-mamă România şi să ofere urmaşilor un viitor alături de fraţii de sânge. Nu trebuie să uimească pe cineva că au fost primiţi cu braţele deschise de către gazde şi de alte oficialităţi care se simt români şi înţeleg ce datorii au faţă de ţară şi de neamul străbunilor lor. Din păcate, conducerea unor instituţii importante din Argeş a strălucit printr-o absenţă greu de explicat pentru destui dintre participanţi. Şi asta cu atât mai mult cu cât era primul eveniment de acest gen desfăşurat în judeţul nostru, în zona în care a fost capitala Basarabilor întemeietori de neam şi ţară, izvoditori de legi ce ţineau seama de tradiţii şi de obiceiurile pământului, menite să dea echilibru, siguranţă şi prosperitate vieţii poporenilor… S-ar zice însă că sunt contemporani care nu iau în calcul faptul că uitând rădăcinile înfipte în trecut, practic îşi refuză dreptul la viitor. Iar dacă mai adăugăm faptul că au lipsit în bloc parlamentarii argeşeni şi că n-a ezitat să bată drumul până la Corbi deputatul Eugen Tomac, care n-are ceva comun cu aceste meleaguri, ce-ar mai fi oare de spus?…

Oameni care-şi fac datoria

Aşa pot fi caracterizaţi toţi cei care au onorat invitaţiile primite de la primarul Virgil Baciu. Şi este vorba în primul rând despre omologii din alte comunităţi, între care s-au evidenţiat Ion Dumitru (Albota), care este şi preşedinte al Filialei Argeş a Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) – care a venit însoţit de primarul de la Bascov, Gheorghe Stancu şi alţi şefi de UAT-uri din sudul judeţului – precum şi vicepreşedintele său, Nicolae Barbu (Valea Iaşului) şi Gabriel Popa (Albeştii de Argeş), Alecu Evlampie (Brăduleţ), Constantin Oancea (Muşăteşti), Eugeniu Pătru (Pietroşani), Ion Cojocaru (Nucşoara), Gabriel Zăvoianu (Domneştii de Argeş), Benonie Ştefan (încă în funcţie la Aninoasa). Cea mai numeroasă delegaţie a fost cea liberală, în frunte cu liderul, fostul deputat Adrian Miuţescu, actualmente consilier judeţean, alături de care s-au regăsit colegii de la Piteşti, Gheorghe Alecsei şi Eugen Nae şi cei din Curtea de Argeş, Doru Georgescu, Dan Ilea, Robert Badea, fostul primar de Curtea de Argeş, prof. Gheorghe Nicuţ, dar şi primarii în mandat Vasile Preda (Valea Danului), Dragoş Boncea, cu vicele Cornel Panţeru (Poienarii de Argeş) şi alţii, dintre care n-a lipsit fostul primar de Piteşti, Tudor Pendiuc, cu soţia, Gabriela. Toţi au aşteptat cu răbdare sosirea delegaţiei din Republica Moldova, cu care Virgil Baciu ţinea legătura permanent, pentru că întârziase faţă de programul anunţat din cauza stării drumurilor afectate de iarna târzie care bântuie şi prin această parte a Europei.

Cinste lor!

Primarul din Corbi a ţinut să mulţumească din suflet consilierilor locali care i-au aprobat proiectul de înfrăţire cu Baimaclia, dar şi un sprijin bănesc în sumă de 30.000 lei, acordat de la bugetul propriu comunităţii din Republica Moldova. Numele celor care binemeritat mulţumirile şefului administraţiei publice locale sunt următoarele: Dan Aldea – viceprimar; Dionisia Burilă, Vişinel Banu, Vasile Grigoroiu, Gheorghe Moroiu (PNL); Ion Oancea, Constantin Vlăduţ Mogaru, Mihai Ungurenuş, Gheorghe Zaharia (PSD); Gheorghe Dedinoiu, Mihai Bădescu (ALDE) şi Ilie Groşanu (PMP). Nu trebuie uitată nici contribuţia secretarului Mihail Moisescu şi a celorlalţi angajaţi de la Primăria Corbi, care marţi au reuşit să fie gazde perfecte pentru toţi participanţii la eveniment, respectând întru totul datinile strămoşeşti.

Scurt moment istoric

Delegaţia din Republica Moldova a sosit la Corbi la ora 15.45 şi a fost întâmpinată cu pâine şi sare, după datina străbună comună. Primarii Virgil Baciu şi Anatolie Doibani s-au îmbrăţişat frăţeşte, bucuroşi de revedere, tratament de care au avut parte şi ceilalţi patru primari veniţi de peste Prut. Oaspeţii au fost apoi prezentaţi participanţilor la eveniment aflaţi în sala căminului, după care fiecare au ocupat locurile stabilite pentru a asculta cu smerenia cuvenită bunilor creştini ortodocşi Te Deum-ul oficiat de patru preoţi de la parohiile din Corbi. A urmat apoi intonarea solemnă şi emoţionantă a imnurilor celor două ţări surori, după care s-a intrat în desfăşurarea programului. Virgil Baciu a fost maestru de ceremonii şi a făcut o inspirată deschidere a discuţiilor din cadrul şedinţei comune solemne cu aleşii locali din cele două comunităţi care urmau să legifereze înfrăţirea decisă, anunţând şi documentele ce aveau să fie semnate. Ion Dumitru, în numele ACOR, a adus mulţumiri pentru această iniţiativă şi a spus că nu va rămâne singulară în Argeş, angajându-se să înfrăţească şi dumnealui Albota cu o comunitate din Moldova. Şi a precizat foarte clar că evenimentul la care participau oameni de diverse orientări politice nu avea conţinut politic, ci numai emoţia patriotică firească pentru orice bun român. Iar această direcţie stabilită a fost respectată întru totul de toţi participanţii, care au dovedit astfel înţelegerea responsabilităţilor istorice ce le reveneau în realizarea înfrăţirii comunităţilor şi în semnarea Declaraţiei simbolice de unire a ţărilor noastre care există de secole în cugetul şi simţirea fraţilor despărţiţi samavolnic de vicisitudinile istoriei generate de “pohtele” puternicilor lumii, ce nu ştiu altceva decât să-şi servească propriile interese. Faptul a fost, de altfel, subliniat în discursul ceva mai amplu susţinut cu emoţie evidentă de către Virgil Baciu, terminat în lacrimi. El a punctat principalele momente ale istoriei comune ale celor două teritorii din ultimele două veacuri, plătite cu lacrimi şi sânge. Iar Anatolie Doibani a evocat suferinţele de care a avut parte familia sa, ai căror membri au pierit fie împuşcaţi pe la Tiraspol de sovietici, fie s-au pierdut prin imensitatea îngheţată a Siberiei, unde au fost exilaţi…

“Aici mă simt ca acasă şi sunt copleşit de primirea pe care ne-aţi făcut-o…”

Aşa şi-a început scurtul speech primarul din Baimaclia, Anatolie Doibani, care mărturisea că s-a trezit prin 1949 orfan şi de mamă şi de tată, ridicaţi de autorităţi şi trimişi în Siberia, după ce bunica fusese condamnată la 5 ani de puşcărie, iar bunelul, la 10. “Este istoria comună a sute, a mii şi chiar a zecilor de mii de basarabeni. Noi, cei de jos, din Republica Moldova, vrem unirea din tot sufletul!” – a concluzionat dumnealui la fel de emoţionat ca Virgil Baciu. Şi avea perfectă dreptate, deoarece în ultimii ani, oamenii din Corbi şi din Baimaclia s-au vizitat destul de des la evenimentele din comunităţile lor şi nu numai, găzduindu-se reciproc, cunoscându-se mai bine şi descoperind că se simţeau ca în familie fie că se aflau dincoace de Prut, fie dincolo. Totodată a precizat că legislativul local din Baimaclia aprobase înfrăţirea care avea să fie semnată la Corbi încă din data de 28 februarie, iar aleşii locali care nu putuseră face deplasarea, semnaseră documentul acasă. Localnicii şi oaspeţii prezenţi au semnat în faţa camerelor de televiziune şi a aparatelor foto, marţi.

Unirea văzută prin ochi de copil vizionar

Unul dintre cele mai emoţionante momente din cadrul evenimentului care a marcat înfrăţirea comunelor Corbi şi Baimaclia a fost oferit de un puşti inimos de la Târgu Jiu. Mario Niculescu, un copil cu o voce foarte promiţătoare, a fost invitat special de către primarul Virgil Baciu ca să participe la acest eveniment istoric. Micul artist în devenire a venit însoţit de chitară şi de părinţii săi, care l-au privit cu mândrie în timp ce el îmbrăţişa scena şi le interpreta tuturor participanţilor un imn al Unirii României cu Basarabia, compus de familie, realizat împreună cu tatăl său – versuri şi muzică. Elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ştefănescu”, din Tg. Jiu, acesta ne-a spus că studiază chitara de 4 ani. “Am ales acest cântec pentru că sunt foarte pasionat de istorie. Chiar dacă încă nu am ajuns la şcoală să studiem intens, cred că simt mai mult decât o fac alţii că Unirea ar trebui să aibă loc iarăşi. Nu ştiu dacă am rude prin familie din zona aceea a Basarabiei, poate prin străbuni, dar în sufletul meu simt că suntem fraţi cu toţii. A fost un eveniment foarte frumos! Cred că se va scrie istorie prin asemenea gesturi şi este un lucru foarte bun că se fac înfrăţiri între comune… Mi-ar plăcea dacă s-ar face şi la noi, la Târgu Jiu, aşa ceva…”, ne-a mărturisit acesta. Revenind la cântecul cu care a stors lacrimi din partea celor prezenţi la eveniment, Mario ne-a relatat că a pornit de la versurile unui poet local. Iniţial s-a vrut a fi doar Imnul Principatelor, dar apoi, după succesul avut, cineva l-a întrebat dacă n-ar putea compune şi un Imn al Centenarului. A fost – pentru el – ca o provocare: “Pornind de la această frumoasă idee, am completat cu încă 3 strofe şi refrenul, rezultând această melodie numită dorinţă. Vreau s-o transform în Imnul Centenarului şi s-o cânt la Alba Iulia pe 1 Decembrie!”, a adăugat cu entuziasm adolescentul venit din părţile Olteniei.

Trebuie remarcat faptul că gazdele şi oaspeţii au prezentat şi interesante programe artistice cu cântece specifice din zonele lor, toate aplaudate cu mare căldură de participanţii aflaţi la mese, unde dădeau mare preţuire produselor tradiţionale, fie că era vorba despre mâncare, fie de băutură – inclusiv răcoritoarele, care n-au fost ignorate, deşi temperatura mediului ambiant din afara sălii era destul de scăzută.

Înfrăţirile dintre comunităţi – soluţie raţională de sprijin a fraţilor de peste Prut

Primarul Virgil Baciu a pledat pentru ajutorarea comunităţilor fraţilor noştri din Republica Moldova prin cât mai multe înfrăţiri. Ideea de bază a fost să se urmeze calea deschisă de aleşii locali de la Corbi, care au acordat un ajutor frăţesc în sumă de 30.000 lei de la bugetul local pentru Baimaclia, localitate înfrăţită. “Trebuie să recunoaştem faptul că toate guvernele care s-au perindat în anii de după 1990 la conducerea României au sprijinit comunităţile de dincolo de Prut. Numai că, de cele mai multe ori, ajutoarele guvernamentale de la Bucureşti au ajuns la guvernele de la Chişinău, care le-au împărţit aşa cum au crezut ele de cuviinţă, poate de multe ori şi pe criterii politice sau de altă natură. Astfel, destul de multe comunităţi româneşti care aveau mare nevoie de sprijin au fost văduvite şi au rămas doar cu aşteptarea. Noi am decis ca acest ajutor modest să fie dirijat direct spre Baimaclia, deci exact acolo unde doream. De aceea, v-aş ruga pe colegii primari prezenţi aici, să discutaţi cu cei cinci omologi din Republica Moldova, pentru a decide cu cine să vă înfrăţiţi şi, eventual, în funcţie de posibilităţi, să încercaţi şi să-i ajutaţi financiar. Acum, fie vorba între noi, oricare comunitate poate rupe câteva zeci de mii de lei pentru a-i ajuta, fie de la buget, fie apelând la sponsorizări, căci şi printre oamenii de afaceri sunt destui buni români, gata să-şi ajute fraţii. De asemenea, comunităţile din Republica Moldova pot face mai multe înfrăţiri cu comunităţi din România!”, a spus Virgil Baciu. Iar îndemnul său a fost urmat de către primarii prezenţi la evenimentul de la Corbi. Rămâne de văzut cum se vor soluţiona aceste discuţii deschise tocmai în ziua unui Echinocţiu de primăvară atipic, dacă nu ignorăm zăpada şi frigul. Care, la drept vorbind, au fost atenuate de căldura sufletească a participanţilor la acest eveniment, la urma urmei, patriotic, nu numai istoric!

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.