Feed on
Posts
Comments

Declaraţia îi aparţine consilierului local Ştefan Dumitrache, cel care a fost delegat de către primarul Constantin Panţurescu să participe la această importantă reuniune care se doreşte să aibă efecte benefice în plan administrativ. Între 4 şi 5 iulie s-au reunit la Palatul Parlamentului reprezentanţi ai administraţiilor publice locale cu factori de decizie din administraţia centrală, în frunte cu premierul Dacian Cioloş. Dintre miniştrii cabinetului său au fost amintiţi vicepremierii Vasile Dîncu şi Cosmin Borc, precum şi Achim Irimescu (Agricultură), Raluca Prună (Justiţie), Anca Dragu (Finanţe), Dragoş Pîslaru (Muncă), Elisabeta Lipă (Tineret şi Sport), precum şi numeroşi secretari de stat sau directori de Programe Operaţionale Regionale. “N-a lipsit nici preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care a cerut să se fure mai puţin! Asta a fost singurul mesaj inteligibil pe care l-am identificat la dumnealui”, ne-a declarat uşor sarcastic managerul Muzeului Municipal. Din Argeş au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, vicepreşedintele Ion Mînzînă, viceprimarul din Piteşti, Laurenţiu Zidaru, primari precum Nicolae Barbu (Valea Iaşului), Virgil Baciu (Corbi), Doru Radu (Suseni) sau Dumitru Voicu (Miceşti). Acesta din urmă i-a reproşat ministrului Justiţiei că a introdus în administraţiile publice locale consilierii de integritate: “Aceştia, d-nă, sunt pentru cei mai în vârstă dintre noi, CI-iştii din timpul regimului Ceauşescu, deoarece au cam aceleaşi misiuni de îndeplinit şi mai mult încurcă decât ajută!” Oricum, ne-a spus Ştefan Dumitrache, primarii de localităţi – fie că erau de la Asociaţia Comunelor, fie de la cea a Municipiilor – au pus pe tapet problemele concrete cu care se confruntă şi au cerut soluţii de rezolvare cât mai rapide, dacă se doreşte cu adevărat o eficientizare a administraţiilor publice locale. 

13558737_1048242028546200_2789719501227211204_o (1)

“Tema principală desprinsă a fost aceea a necesităţii adoptării unei strategii de dezvoltare convergente a României, identificându-se şi priorităţi naţionale de genul finalizării cadastrării pe baza unor finanţări guvernamentale. S-a evidenţiat, de asemenea, lipsa ghidurilor solicitanţilor pentru majoritatea măsurilor din programele operaţionale pe baza cărora se doreşte accesarea de fonduri europene în perioada următoare. Premierul Cioloş, care s-a angajat să rezolve problema până la sfârşitul acestui an, a fost contrazis de către miniştrii din subordine. Unii au exemplificat cu lentoarea cu care s-a mişcat Ministerul Sănătăţii în punerea la dispoziţie a documentaţiei solicitate pentru accesarea de fonduri cu destinaţia modernizării şi dotării spitalelor. Spitalul Curtea de Argeş ar fi putut beneficia de astfel de programe, căci – din ceea ce s-a discutat acolo – reieşea că ar fi fost eligibil pentru accesare de bani europeni”, ne-a mărturisit Dumitrache. 

Cererile primarilor

“Cel mai consistent discurs l-a rostit primarul bucureştean Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor. Acesta a evidenţiat efectele măsurilor luate de Guvernul Boc în 2010, care s-au dovedit a fi nocive şi de durată asupra administraţiilor publice locale care – culmea! – au fost lăudate de ministrul Finanţelor, Anca Dragu. S-a cerut revenirea la administraţiile publice a cotei de 47% din impozitul pe venit perceput pe teritoriul UAT-urilor, căci cea de 35% stabilită de Boc, s-a dovedit a fi – elegant spus – nefericită. De asemenea, s-a mai solicitat desfiinţarea anvelopei salariale care a condus la externalizarea multor servicii din primării şi la majorarea galopantă a costurilor, creşterea salariilor în administraţiile publice locale, care sunt cam de trei ori mai mici decât cele din administraţia centrală, dar şi posibilitatea premierii funcţionarilor cu merite deosebite în aplicarea actelor administrative”.Tot de la Ştefan Dumitrache am mai aflat atenţionarea formulată de către reprezentanţii mediului academic, care au atras atenţia asupra faptului că descentralizarea fără alocare de resurse nu poate fi altceva decât teoretică, iar criticile Comisiei Europene pe acest subiect sunt fundamentate. “Foarte interesant mi s-a părut faptul că s-a reluat discuţia despre regionalizare, numai că premierul Cioloş ar prefera altă formă, nu cu cele 8 regiuni, care au stârnit atâtea discuţii în trecut. Am fi aşteptat cu toţii să ne dea amănunte, dar a fost zgârcit… Interesantă a fost însă ideea de a plasa în programe speciale regiunile defavorizate, cum ar fi cazul zonei Munţilor Apuseni, cu exploatarea auriferă de la Roşia Montana – care ar trebui să se facă, dar în condiţii stricte de siguranţă în ceea ce priveşte mediul. Dacă s-ar aplica 10% din ceea ce s-a propus, ar fi nemaipomenit, pentru că programele – aşa cum au fost prezentate – sunt extrem de generoase! Îngrijorător este faptul că ministrul Muncii ne-a comunicat că nu vor creşte salariile, deoarece există un deficit bugetar de vreo 23 milioane lei. Este uşor să bănuim de unde provine, dacă luăm în calcul faptul că anul trecut s-au accesat fonduri europene de vreo 5 miliarde euro, bani care convertiţi dau acum cifra deficitului, căci actualul guvern nu se poate lăuda cu realizări în acest domeniu”, a concluzionat Ştefan Dumitrache.

13603357_1048242025212867_3153892334004342720_o

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.