Feed on
Posts
Comments

Cadastrul agricol are o importanta deosebita in accesarea fondurilor europene si subventiilor in agricultura

Premierului Dacian Ciolos a sustinut la deschiderea Forumului Administratiei Publice Locale o pledoarie pentru importanta implementarii cat mai urgente a cadastrului in agricultura si in mediul rural.
“In agricultura ajungem la un punct de blocaj atunci cand nu avem cadastru, cand anumite proiecte de investitii nu pot sa decurga normal, cand nu putem avea o viziune de dezvoltare teritoriala rurala, atata timp cat nu avem pusa in valoare aceasta resursa care este fondul funciar. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, in cativa ani de zile, nu vom mai putea acorda subventiile, daca nu avem acest cadastru, pentru ca este o conditionalitate asumata de toate statele membre al Uniunii Europene si, deci, trebuie sa finalizam si noi acest proces.” a precizat Dacian Ciolos in deschiderea Forumului.

In sedinta de guvern de saptamana trecuta s-a aprobat in Guvern o modificare a Legii cadastrului, prin ordonanta de urgenta, care ofera Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara o serie de instrumente care sprijina comunele rurale in aceasta abordare integrata de a finaliza cadastrarea.

Adresandu-se primarilor din comunele rurale, Premierul a declarat: “Acolo unde va veti propune acest lucru, va asigur ca veti avea tot sprijinul Agentiei de Cadastru, inclusiv financiar, inclusiv prin subventionare sau prin finantarea unei parti din aceste lucrari de cadastru. Am venit inclusiv cu o abordare unitara in ceea ce priveste unele acte notariale care sunt necesare pentru a putea finaliza aceste activitati de cadastru, pentru a putea rezolva mai rapid anumite probleme de mostenire si de succesiune. Deci, exista acum, la nivelul Agentiei de Cadastru, un pachet de instrumente si de masuri care sunt la dispozitia dvs pentru acei dintre dvs care doresc sa isi asume la nivelul comunei acest proces. Si eu am cerut deja Agentiei de Cadastru ca, dupa acest forum, sa facem un inventar al acelor comune care doresc sa aiba aceasta abordare integrata si va garantez ca veti avea tot sprijinul nostru pentru a finaliza acest proces cat mai repede si pentru a da exemple ca putem sa avem si aceasta abordare integrata, care poate sa fie mult mai eficienta decat aceasta abordare secventiala.”

Pentru intabularea terenurilor agricole, unitatile administrativ-teritoriale vor primi finantare din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), pe baza de contract de finantare anual. ANCPI va asigura finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru toate cele 3180 unitati administrativ-teritoriale din Romania, plus municipiul Bucuresti, prin utilizarea veniturilor proprii ale agentiei. In acest an, bugetul alocat este in valoare de 90,7 milioane euro.

Intabularea terenurilor agricole din sectoarele cadastrale din extravilanul localitatilor este necesara pentru accesarea de catre fermieri a fondurilor alocate Romaniei in cadrul Politicii Agricole Comune PAC si la implementarea schemelor de plati in agricultura, in sectoarele vegetal si zootehnic, care se aplica in perioada 2015 – 2020.

 

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.