Feed on
Posts
Comments

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni

Vechi traditii romanesti sunt readuse la viata printr-o nunta traditionala organizata in satul Corbi din judetul Arges.

 

 

La inceput de toamna, pe 2 septembrie un cuplu tanar de sud-coreeni, stabiliti in New York si-au unit destinele printr-o nunta traditionala romaneasca, asa cum se faceau acum 100 de ani, in satul Corbi din Judetul Arges. La nunta au luat parte mamele celor doi tineri si aproximativ 40 de sateni. Atmosfera a fost ca acum 100 de ani, toti participantii la nunta, inclusiv mirii au purtat costume traditionale, s-a gatit la tuci, s-a cantat la fluier, s-a mers si pe jos, s-au facut hore si la toata povestea aceasta a luat parte si codrul viu al locurilor. Totul a fost organizat cu multa pasiune de un grup de tineri pasionati organizati intr-o agentie de turism numita Pure Romania.

Cum a inceput totul?

Povestea Pure Romania a inceput in acest an, fiind un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente in Romania turistilor din exterior. Pe site-ul Pure Romania exista din luna mai un articol despre o nunta traditionala organizata in Bucovina.

Cei doi tineri din New York isi doreau o nunta speciala, o nunta prin care sa depaseasca barierele culturale impuse de locul de nastere sau de resedinta. Astfel au cautat posibilitatea de a organiza o nunta undeva departe, intr-un mod cat mai original, mai pur si cat mai incarcat de sens. Cautand pe internet solutii au ajuns la Pure Romania.

Cum a fost organizat totul?

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 2

Foarte repede cei doi tineri s-au imprietenit cu organizatorii si au inceput impreuna sa planifice nunta traditionala. Initial au analizat impreuna o serie de nunti traditionale vechi, portul national romanesc din mai multe zone ale tarii, posibile locuri pentru gazduirea evenimentului, au discutat despre mancarea traditionala, despre muzica traditionala si despre religia ortodoxa si semnificatia ei in viata taranului roman.

“La Pure Romania facem totul foarte strict, apreciem seriozitatea germana si incercam sa o imitam intru totul. Chiar daca proiectul a devenit unul personal am planificat totul pana la cel mai mic detaliu. De exemplu, pentru mire am construit de la zero costumul, reproducand un costum de acum 70 de ani.” Alexandru Grigorescu, organizator.

S-au schimbat zeci de mesaje, s-au construit si reconstruit zeci de planuri, s-au ajustat si reajustat o serie de elemente in cele 3 luni premergatoare evenimentului. Planificarea buna a contat enorm in succesul proiectului.

Evenimentul

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 3

Nunta a avut loc pe data de 2 septembrie. Mirii au fost cazati intr-o gura de rai, la o pensiune de pe Valea Raului Doamnei, asezata departe de sate, izolata de lumea noua, inconjurata de o padure de brad, langa un lac in care se oglindeste in fiecare dimineata cu blandete soarele. In ziua nuntii s-a pornit devreme spre locul in care a avut loc prima sedinta foto, casa Mamei Uta, una dintre cele mai vechi case din satul Corbi, veche de aproape 150 de ani, intrata in patrimoniul national. Acesta era locul ideal pentru debut. Ca un leagan al unei civilizatii pure, ascunsa pe vaile ce curg dinspre Carpati, aceasta casa speciala prin poveste si prin asezarea langa Manastirea Corbii de Piatra devenea pentru cei doi tineri un izvor de sens si de binecuvantare.

Pentru a face acest eveniment memorabil, mirii au avut o sedinta foto si la Cetatea Poienari (Cetatea lui Dracula). Ideea a fost una inedita, usor dificil de pus in practica datorita celor 1400 de trepte care trebuiau urcate, dar cu un simbolism puternic. In felul acesta, mirii au legat povestea lor de istoria veche de peste 500 de ani a locului.

Nunta a continuat cu primirea unei binecuvantari la Manastirea Corbii de Piatra. Fara a implica preoti, pentru ca tanarul cuplu nu este ortodox, s-a mers la biserica pentru a culege simtamantul Domnului chiar in casa sa.

Cu intreg alaiul, format de oameni din satul Corbi, imbracati traditional si plini de har si de bucurie s-a mers inapoi spre gura de rai unde a fost organizata masa festiva.

Aproximativ 40 de oameni au luat parte la aceasta ceremonie. S-au consumat bucate traditionale gatite la tuci, s-a amenajat o masa campeneasca impodobita cu stergare traditionale, s-au amenajat decoruri de poveste cu baloti de fan, roti de care si o serie de alte elemente traditionale. Mirii cat si familiile lor au invatat pasii de dans traditional si au jucat hora pana spre miezul noptii.

Satenii din Corbi au dansat cu maiestrie si au cantat cantece vechi de haiduci acompaniati de un cantaret la fluier. Atmosfera a fost una de basm, fericirea se citea pe fata tuturor.

Un pas mai departe

Evenimentul a fost unul extrem de important pentru toti cei implicati. O serie de persoane din grupul satenilor din Corbi au imbracat costumul traditional dupa zeci de ani. A fost o bucurie imensa, un prilej foarte puternic de reintoarcere la valori seculare, la un mod de viata simplu dar capabil sa aduca fericirea aceea care dureaza.

“Sigur toti cei implicati vor mai dori sa mai existe astfel de evenimente. Romania autentica are enorm de castigat in urma acestui eveniment. Toti cei implicati sper sa deschida ochii romanilor si sa ii ajute sa vada frumusetea valorilor pe care aceasta tara le ofera.” Alexandru Puscatu, organizator

Experienta pentru cei doi miri si familiile lor a fost una totala. Sunt profund impresionati de Romania, de oamenii din aceste locuri si spera sa se intoarca foarte curand. “Sunt extrem de incantati de traditiile noastre, le este dor de oamenii pe care i-au intalnit in Corbi si nu in ultimul rand de bucatele noastre traditionale. Intr-adevar a fost un eveniment important pentru ei, dar si pentru noi ceilalti vreau sa cred ca a fost o experienta inedita, datatoare de energii pozitive si caldura sufleteasca.” Alexandru Puscatu – organizator

[youtube]http://youtu.be/GH1AlQp-hYo[/youtube]

Ce urmeaza?

Organizatorii au speranta ca activitatile lor de constructie a unei imagini competitive de tara a Romaniei sa devina din ce in ce mai cunoscute si sa aprinda lumina in sufletele celor care cu adevarat cred in valorile pe care aceasta tara le are la baza. “In constructia unui brand de tara cea mai importanta componenta este reprezentata de “populatia interna”. Daca oamenii vor intelege comoara pe care o au, cu siguranta Romania de maine va fi o casa buna pentru ei si pentru cei ce vor veni.” Alexandru Grigorescu, organizator

Detalii complete precum si o serie de filmari de la eveniment se pot vedea pe pagina oficiala Pure Romania –Traditional Wedding. Fotografiile si filmarile au fost realizate de agentia de fotografie full service – FotografulTAU
Despre Pure Romania
Pure Romania este un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente memorabile in Romania turistilor din exterior.

Mai multe detalii puteti citi pe site-ul oficial – Pure Romania – www.pure-romania.com

 

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.