Feed on
Posts
Comments

 

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară au adus încă din anii ’90 mai multe specii de fructe exotice pe care au încercat să le aclimatizeze și să le adapteze la clima din țara noastră. Potrivit profesorului universitar Florin Stănică unele dintre aceste fructe exotice ar putea fi incluse în culturile noastre alături de fructele tradiționale.

banana

Prorectorul USAMV București a explicat că în momentul de față ar fi două fructe exotice care s-ar putea cultiva fără probleme în România. Unul dintre acestea este kiwi. La Universitate și în județul Constanța există culturi de kiwi care pot rezista temperaturilor din țara noastră. ”Sunt trei specii de kiwi și mai multe soiuri care se pot cultiva la noi. Avem o specie care merge inclusiv în zona de cultură a prunului și rezistă la temperaturi de minus 20 – 25 de grade Celsius. Este o specie care rezistă la temperaturi scăzute, fructele sunt mai mici decât la cel pe care îl știm de pe piață și sunt lipsite de pubescență, deci se pot consuma cu pieliță cu tot, are un conținut mult mai mare de vitamina C, fructele pot ajunge la 20-25 de grame și planta este foarte foarte rezistentă la ger”, a explicat prof. dr. Florin Stănică (foto jos).

stanica1

Kiwi, adus în țară în 1993

Acesta a explicat că primele culturi de kiwi au fost aduse în țara noastră din Italia de către cercetătorii de la USAMV în 1993 și tot atunci a fost plantată și o cultură de kiwi la Ostrov în județul Constanța pe o suprafață de două hectare.

Întrebat dacă o astfel de cultură poate fi profitabilă, profesorul Stănică spune că șansele ar fi foarte mari. ”Cei de la Ostrov au vândut ani de zile, dar noul proprietar nu a mai fost convins că trebuie să investească într-o astfel de cultură care poate avea o producție de 20-25 de tone la hectar”, a spus Stănică.

Pe lângă kiwi și banana ar putea fi un fruct cultivat la noi în țară. E adevărat că nu este vorba de bananele clasice, pe care le știm noi din magazine, ci un fruct care seamănă mai mult cu mango, dar care are un gust foarte asemănător cu cel al bananei și este cunoscut ca ”banana nordului”.

”Banana nordului este o plantă care provine din America de Nord, se numește asimina triloba este din familia Annonaceae, iar fructul este unul miraculos, foarte bogat în potasiu, în vitamine în aminoacizi esențiali, fără a avea nevoie de tratamente chimice”, a mai arătat prorectorul USAMV. Potrivit acestuia, în prezent nu există culturi de banane în România, dar plănuiesc să le ducă la Istrița, în județul Buzău, acolo unde există o stațiune pomicolă și să le planteze în câmp.

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.