Feed on
Posts
Comments

YouTube previzualizare imagini

YouTube previzualizare imagini

Aprecierile au fost aproape unanime după încheierea festivităţilor din acest an, dedicate sărbătoririi acestei comunităţi de oameni gospodari, prin venele căreia curge şi sânge de păstori ardeleni care, cu secole în urmă treceau munţii din Jina Sibiului, ca să scape de jugul de fier al Habsburgilor. Aici, pe valea Râului Doamnei, în umbra bisericii din piatră, au prins rădăcini şi au păstrat tradiţiile moştenite din moşi-strămoşi, dar şi ocupaţia de bază, aceea a creşterii animalelor, în special a ovinelor. Duminică dimineaţa, localnicii adunaţi la Căminul Cultural, alături de fiii satului reveniţi de pe unde i-au risipit valurile vieţii, şi-au primit cu braţele deschise oaspeţii veniţi nu numai din Argeş, dar şi din alte localităţi ale ţării. Şi nu trebuie să mire pe cineva, pentru că legăturile cu locurile de baştină, ca şi cu celelalte comunităţi de păstori din sudul Carpaţilor, s-au păstrat trainice peste timp, fapt remarcat şi de primarul Virgil Baciu.

corbii (2)

Parada portului popular

După zile cu ploi obsedante, soarele le zâmbea prietenos celor prezenţi în centrul comunei Corbi înainte de prânz. Deşi unii se mai uitau cu teamă la norii care nu lipseau de pe cer, bătrânii satului îi linişteau, asigurându-i pe baza unor semne pe care numai ei le puteau descifra, că nu va ploua. Primarul Baciu, de la microfonul instalat în faţa căminului, i-a prezentat pe oaspeţii de vază, anunţându-i pe cetăţeni că înscrisese localitatea în Asociaţia celor mai frumoase sate din România, care era reprezentată la sărbătoare de către preşedinte. Apoi a prezentat ansamblurile folclorice, cărora un grup de călăreţi le-a deschis drumul. Parada reprezentanţilor celor 15 localităţi păstoreşti a fost deschisă de formaţiile locale (fluieraşii şi Ansamblul “Ciobănaşul”), după care, pe rând, au defilat cei de la Boteni, Vlădeşti, Jina, Băbeni şi Vaideeni (Vâlcea), Izvoarele (Prahova), Polovragi (Gorj), Corbu (Olt – cu vestiţii căluşari) şi toţi ceilalţi, întâmpinaţi cu vii şi generoase aplauze de publicul încântat de varietatea şi autenticitatea costumelor populare, dar şi de cântecele artiştilor, care îndemnau parcă la joc.

Expoziţia de animale

Toţi cei prezenţi s-au deplasat apoi spre punctul “La Chilii”, locul tradiţional de desfăşurare a zilei comunei în ultimii ani. Acolo, participanţii au putut să-şi umple ochii cu imaginea mirifică a împrejurimilor, cu beţia de culori a costumelor populare care, de la depărtare, păreau flori pe covorul verde al ierbii, sub albastrul cerului pătat de scamele albe ale norilor. Oamenii au fost încântaţi să descopere expoziţia de animale, dar şi produsele unor meşteri populari din zonă sau veniţi de pe alte meleaguri. Primarul Virgil Baciu şi vicele Dan Aldea, secondaţi de directorul Căminului Cultural, Claudia Rotaru şi de oameni din personalul primăriei, aleşi locali şi familiile acestora, au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru ca toţi participanţii la eveniment să se simtă cât mai bine. Este şi normal, la urma urmei, pentru că era în joc onoarea comunei, care nu putea fi indiferentă vreunuia dintre consilieri şi i-am numit pe Ion Săvescu, Vişinel Banu, Midorel Bădescu, Dionisia Burilă, Gheorghe Dedinoiu, Tiberiu Zaharia, Mihai Ungurenuş, Constantin Mogoiu, Gheorghe Comănescu, Gheorghe Moroiu, Iosif Mogoiu şi Ion Maria. Expoziţia de animale a fost vizitată de majoritatea celor prezenţi, iar juriului nu i-a fost deloc uşor să stabilească clasamentul pe baza cărora au fost premiaţi crescătorii cu cele mai frumoase oi, berbeci de rasă sau câini, de către Asociaţia “Corbii de Piatră”, condusă de către medicul veterinar Ion Săvescu.

corbi

Petrecere câmpenească şi bal

Şi pentru că tot am pomenit despre premii, nu trebuie uitate cele acordate de către legislativul local pentru 8 cupluri de localnici cu peste 50 ani de căsnicie (diplome, buchete de flori şi plicuri cu sume egale de bani) sau pentru invitaţi şi formaţiunile artistice participante. Nu în ultimul rând au fost premiaţi oameni de cultură care colaborează strâns de ani de zile cu localitatea, precum Gabriela Pendiuc (promotor al meşteşugurilor şi artei populare în care a şcolit mulţi localnici) sau şeful culturii judeţene, dr. Sorin Mazilescu. De asemenea, au primit diplome şi meşterii populari veniţi de la Cincu şi Drăguş (Braşov), Izvoarele (Prahova) şi Arpaşu de Jos (Sibiu). Aceştia au prezentat produse de artizanat textil şi nu numai, dar şi preparate tradiţionale naturale, care s-au bucurat de mare succes. După încheierea festivităţilor oficiale, lumea s-a distrat în cadrul unei petreceri câmpeneşti cu tradiţie de 44 ani, din care n-au lipsit cântecele şi dansurile populare susţinute de ansamblurile prezente, dar şi de solişti consacraţi, precum Mitică Tavă, Viorica Corcodel, Mariana Stan, Crinu Spătaru şi Ana Bîrdici. Vremea a fost de vis, comparativ cu cea de anul trecut, când o furtună violentă a întrerupt masa participanţilor. Seara, la cămin, organizatorii au oferit un bal, la care fondul muzical a fost asigurat de formaţia Bogdan Cioranu, din Vaideeni, iar toţi cei cu inima tânără s-au distrat până când s-a crăpat de ziuă. “De când am preluat mandatul, am ţinut să păstrăm tot ceea ce aveam bun şi care dă identitate localităţii, cum este Rapsodia Păstorească. Cu ajutorul consilierilor, chiar şi în aceste vremuri de criză, am reuşit să asigurăm încă o ediţie de cinstire a comunităţii, căreia nu ne rămâne decât să-i urăm viaţă veşnică!”, a spus la final primarul Virgil Baciu.
Doru Bobi
Foto

 

 

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.