Feed on
Posts
Comments

Sâmbătă, a avut loc în comuna Corbi cea de a IX-a reuniune anuală a sărbatorii Fiii satului Poenărei. Iniţiatorul ei este Virgil Baciu, actualul primar al comunei Corbi.Acesta a organizat timp de nouă ani această sărbătoare care a devenit tradiţională în comună şi a organizat-o chiar şi atunci când nu visa să candideze la primărie şi era doar un simplu fiu al satului care dorea ca localitatea să se facă remarcată şi prin tradiţie şi să păstreze acest obicei. Poenărei a fost unul dintre bastioanele luptei armate a patrioţilor români împotriva comunismului. Poenărei, a cărei existenţă este datată din anul 1528 printr-un hristov al voievodului Radu de la Afumaţi, are apăsătorul privilegiu de a păstra în amintirea sa o pagină sângeroasă a istoriei naţionale româneşti: aceea a partizanilor rezistenţei armate contra comunismului, o lungă şi nemiloasă luptă înecată în sânge de către trupele Securităţii de tristă amintire.
A organizat de nouă ani această sărbătoare
De nouă ani, la iniţiativa lui Virgil Baciu, actualul primar al comunei Corbi, şi fiu al satu-lui Poenărei, se desfăşoară o zi comemorativă, în a treia sâmbătă din luna august, ocazie cu care se lansează şi revista „Poenărei – Străbuna vatră natală“. Sâmbăta trecută a avut loc acestă întâlnire a fiilor satului, care a început ca în fiecare an cu o liturgie în amintirea morţilor în lupta contra tiraniei roşii în anii 1945-1958. Urmarea este mai veselă. Toţi fiii satului merg la o petrecere câmpenescă, unde muzica, dansurile folclorice, costumele populare, dar şi bucatele şi băuturile localea au o mare trecere.


Primarul, ajutat de Ştefan Lăzăroiu să organizeze această sărbătoare
Alături de primarul Virgil Baciu au fost şi mai multe personalităţi din judeţul Argeş, o parte din ei fiind şi sponsorii acestui eveniment. Virgil Baciu, iniţiatorul acestei manifestări, a primit ajutor şi anul acesta din partea lui Ştefan Lăzăroiu, care spune că va fi aproape de locuitorii din Corbi mulţi ani de aici înainte. „Sunt fericit că sunt în această zi alături de localnicii din comuna Cobi, în această comună frumoasă, chiar dacă domnul primar a sus că anul viitor va fi posibil să nu aibă sponsor, vreau să-l asigur că voi fi şi anul viitor alături de el şi voi sprijini această tradiţie în comuna Corbi. Sunt sigur că alături de primarul Virgil Baciu vom reuşi să promovăm mai mult zona şi să facem pentru comună şi pentru oameni ce nu s-a făcut până acum“, a spus Ştefan Lăzăroiu, candidatul PDL pe colegiul Curtea de Argeş. La eveniment alături de primar şi de localnici a fost şi Adrian Miuţescu, fostul preşedintele al PNL Argeş, alături de soţia sa. Acesta a declarat că este încântat să fie alături de primar şi a spus ca este convins că primarul va dezvolta comuna.
Virgil Baciu, despre proiectul „Fiii satului Poenărei“Primarul Virgil Baciu a scris în revistă despre acest proiect: „Aşa vă aşteptăm la Poenărei: cu braţele şi cu sufletele deschise, în miez de vară, ca pe nişte fraţi, ca să ne bucurăm, ca să ne bucurăm că Dumnezeu ne-a învrednicit să mai facem umbră pământului, marcându-ne existenţa prin nemurirea faptei. Aşa cum au făcut-o bunii noştri pe care îi pomenim în să sperăm la un «mâine» mai bun. Ei şi-au jertfit ce au avut mai bun, pentru ca noi să nu fim robi şi să cerem altora voie ca să trăim în legea noastră, şi nu în una impusă de bici străin. Nicolae Iorga spunea cândva că poporul care nu-şi cunoaşte trecutul nu are un viitor. Convins că avea dreptate, acum câţiva ani m-am angrenat într-un proiect prin care am căutat să evidenţiez istoria satului meu. Şi nu din deşartă mândrie sau pentru că ar fi meritat-o mai mult decât oricare sat din ţara asta, ci pentru că m-am gândit să le ofer copilelor mele şi consătenilor dreptul la viitor. Pentru că identitatea demonstrată nu ne-o poate lua nimeni, poate că ar trebui ca tot mai multe sate din România să procedeze pe acest model!… Nu vreau să-mi arog singur meritele de ctitor de tradiţii, pentru că singur poate nu aş fi reuşit mare lucru. Sunt mândru că s-au alăturat proiectului meu oameni ca: Grig Constantinescu, Costel Samoilă, Sorinel Păunescu, Eugen Văduva, Gigi Vlad şi atâţia alţii cărora le mulţumesc că mi-au dat puterea de a nu mă da bătut, atunci când mi-a fost mai greu“, a spus primarul Virgil Baciu, care este fiu al satului Poenărei în revista anuală „Poenărei – Străbuna vatră natală“. Primarul Virgil Baciu a spus că această sărbătoare va deveni şi o tradiţie în judeţ.
Sursa : Ziarul Top 19.08.2012

Galerie fotoZiua satului Poenarei

Arges Expres


Cea de a IX-a editie a acestui eveniment s-a desfasurat, potrivit traditiei, in prima sambata de dupa praznuirea crestina a Adormirii Maicii Domnului.

In urma cu un an, ctitorul sarbatorii, Virgil Baciu, se angaja in biserica sa organizeze editia din 2012 din postura de primar al comunei Corbi. Zis si facut! O a doua promisiune a fost aceea de a repara drumul de acces spre vatra satului, care arata sambata probabil mai bine decat in perioada interbelica, atunci cand fusese cel mai modern drum de tara din Romania, ca urmare a ordinului premierului Armand Calinescu. “Veniti, caci acum nu va mai rupeti masinile!”, isi invita telefonic primarul Baciu prietenii. Si trebuie spus ca prin acest drum s-a deschis seria reparatiilor, caci a urmat cel din Corbsori. Si noul primar spune ca-si va onora total promisiunile din campania electorala si se va concentra si pe repararea drumurilor de camp, pentru a usura accesul gospodarilor la recolte, dar si pe rezolvarea problemelor ce tin de alimentarea cu apa potabila a comunei.

Vesnica pomenire pentru eroii luptei anticomuniste

Programul evenimentului a debutat printr-o slujba de pomenire, oficiata la biserica din sat, neincapatoare pentru multimea celor care au tinut sa aduca un pios omagiu amintirii celor ce si-au jertfit viata, fiind impuscati la Jilava in noaptea de 18 spre 19 iulie 1959. Printre ei s-au aflat si fii ai satului Poenarei – preotii Ioan Constantinescu si Nicolae Andreescu, invatatorul Gheorghe Popescu si baciul Nicolae Sorescu. Iar printre oaspetii prezenti la acea solemnitate s-au numarat Stefan Lazaroiu, prieten al primarului Virgil Baciu, care a sponsorizat o parte din cheltuielile evenimentului din acest an si care l-a sprijinit cu utilaje si nu numai pentru reparatiile la drumurile din comuna, prof. Gheorghe Nicut, nelipsit la vreo editie, fostul deputat Adrian Miutescu, impreuna cu sotia, Mihaela, seful culturii argesene, Sorin Mazilescu, primarul Nicolae Barbu, de la Valea Iasului, viceprimarul local, dr. Ion Savescu, consilieri locali, reprezentanti ai presei scrise si audiovizuale din judet, precum si fii ai satului sau urmasi ai celor comemorati. Au fost momente emotionante atunci cand s-a cantat Vesnica pomenire si s-a impartit coliva stramoseasca… Dupa fotografia de grup, pe scarile bisericii, toti cei prezenti s-au deplasat la scoala din sat, a carei curte larga a gazduit o frumoasa serbare campeneasca.

Ganduri frumoase din Franta

Maestru de ceremonii la programul artistic de promovare a talentelor locale si a unor formatii oaspete, cum a fost cea de la Corbu (Olt) sau cea a pensionarilor din Pitesti, a fost si de aceasta data actrita Doina Ghitescu, o buna si veche prietena a familiei Baciu. Dintre prezentele artistice s-au remarcat Ruxandra Ungureanu (4 ani), Nineta Baciu (12 ani), Ilona Anghel (11 ani), “copilul orchestra” David Sturzeanu, Nicu “Fluierasul” Catanoiu, Ana Birdici si altii. Horele, calusul oltenesc si distractia au fost maxime, luarile de cuvant de bun simt, iar atmosfera a fost una de infratire intre cei prezenti. N-au lipsit mititeii, sarmalele si branza de burduf cu mamaliguta in care se topise tot soarele verii, dar nici gulasul de curcan, berea rece si, dupa gust, vestita tuica de Poenarei, care a dezlegat limbile… Ca si anul trecut, Virgil Baciu i-a premiat pe varstnicii satului care au trecut de 65 ani cu sume banesti. Este vorba despre 35 persoane, dintre care Irina Popa (91 ani), n-a putut fi prezenta, din motive lesne de inteles. N-a fost un caz singular, dar premiile au fost ridicate de rudele apropiate. Elena Anghel, Maria Pirvu, Grigore Stoian, Gheorghe si Maria Andreescu, Elena Vanatoru, Maria Istrate, Aurelia Andeescu si ceilalti au fost aplaudati de cei prezenti si li s-au urat sanatate si ani multi.

Demn de remarcat este faptul ca Viorel Bindea, cunoscutul om de cultura, fiu al satului, care si-a facut o reputata cariera in Franta, n-a mai putut veni anul acesta la sarbatoare, dar a apelat telefonul lui Virgil Baciu pentru a transmite in numele sau si al prietenului Luc-Gilles Galliez, cetatean de onoare al satului Poenarei, cele mai bune urari pentru fiii satului si cei care erau alaturi de ei la ceas de sarbatoare. Demn de remarcat este faptul ca in paginile revistei anuale “Poenarei, strabuna vatra natala” apare o scrisoare de multumire a francezului, precum si un material scris pentru presa din tara sa, despre evenimentul de anul trecut. Printre absentele motivate se cuvine sa le reamintim pe acelea ale lui Paul Everac, trecut in eternitate la 18 octombrie 2011, precum si a istoricului Grigore Constantinescu, urmas direct al preotului asasinat la Jilava, fondator si suflet al revistei satului natal; cat despre absentele nemotivate, nu are rost sa fie trecute in revista… Petrecerea campeneasca a durat pana tarziu, ajungand la apogeu la aprinderea focului de tabara si palind odata cu stelele, spre dimineata zilei de ieri, iar participantii si-au promis sa se revada anul viitor, pentru a ura inca o data “La Multi Ani, Poenarei!”.

Sursa : Ziarul Arges Expres 21.08.2012

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.