Feed on
Posts
Comments

După cele două mari sărbători religioase, Naşterea şi Învierea Domnului Iisus Hristos, o altă sărbătoare tradiţională, de data asta folclorică, este la sufletul localnicilor din Corbi: „Rapsodia păstorească”, ce marchează, de peste patru decenii, urcatul oilor la munte. Manifestarea închinată celei mai străvechi îndeletniciri este ţesută, an de an, din glasul fluierului şi frumuseţea portului popular. Ieri a avut loc a 41-a ediţie, bucuria evenimentului organizat de Primăria Corbi, Consiliul Local Corbi sub egida Consiliului Judeţean Argeş fiind împărţită de fiii satului cu oaspeţi din afara localităţii: reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, şefi ai instituţiilor deconcentrate din Argeş, politiceni, oameni obişnuiţi –
într-un cuvânt iubitori ai tradiţiilor şi datinilor mioritice.

Sărbătoarea, ca o cămaşă nouă a comunei
În zilele premergătoare, localnicii din Corbi şi-au primenit curţile şi au scos, cu mic, cu mare, din lada bunicii fote, şorţuri, ii, cămăşi, cioareci, pălării, vestuţe… S-au gătit, s-au ferchezuit şi, după ce au fost la slujba de duminică, au venit în păr în centrul satului Corbi, pentru
a-şi primi cum se cuvine oaspeţii. „Pentru noi, «Rapsodia păstorească» de la Corbi înseamnă, în primul rând, o cămaşă nouă a comunei. Toată lumea trebuie să facă curat, să îmbrace ţinuta tradiţională şi să participe la eveniment”, a spus primarul Mihai Ungurenuş, cu un ochi la noi şi cu celălalt la invitaţii care soseau bucuroşi din toate colţurile ţării.
Simpozionul oierilor
Şi cum unui bun gospodar îi stă gândul mai întâi la muncă şi apoi la distracţie, startul „Rapsodiei păstoreşti” a fost dat de un simpozion pe tema creşterii ovinelor şi accesării fondurilor europene, informaţiile fiind oferite de specialişti din domeniu. Manifestarea s-a desfăşurat la Căminul Cultural şi s-a bucurat de o largă participare din partea asociaţiilor crescătorilor de ovine de la Corbi, Pietroşani, Nucşoara şi Domneşti, precum şi de la Federaţia oilor de munte din Braşov. Printre cei care au luat cuvântul în faţa oamenilor s-au numărat primarul localităţii, Mihai Ungurenuş, deputatul Mircea Drăghici, medicul veterinar Ion Săvescu etc.
Premii materiale şi spirituale
Timpul s-a tors cu folos până la miezul zilei când a început defilarea participanţilor la festival. Parada cântecului, dansului şi portului popular deschisă de călăreţii îmbrăcaţi în costume naţionale a atras mulţimea, ca un magnet, spre gura de rai unde a continuat, sub cerul liber, programul „Rapsodiei”, împletit din momente festive şi artistice. Am ajuns la „La chilii”, am respirat aerul proaspăt de munte şi ne-am clătit privirea cu zăpada pusă pe culmi ca o cuşmă cu floarea-de-colţ într-o parte, după modelul pălăriei purtate de localnicii din Corbi sau viceversa.
Un moment emoţionant l-a constituit acordarea diplomelor de fidelitate pentru 11 cupluri din Corbi care au împlinit în acest an o jumătate de veac de căsătorie neîntreruptă. Primarul Mihai Ungurenuş le-a oferit, în semn de recunoştinţă, un dar spiritual şi unul material. Însoţiţi de copii şi nepoţi, sărbătoriţii au primit, în aplauzele participanţilor, câte 200 lei, o icoană şi flori. Iată care au fost premianţii: Aurelia şi Ion Rotaru, Mariana şi Gheorghe Zaharia, Aurelia şi Ion Oancea, Maria şi Iosif Nica, Elisabeta şi Gheorghe Ionaşcu, Elena şi Ilie Ciurea, Elena şi Gheorghe Mogaru, Filofteia şi Ion Arinis, Virginia şi Ion Sumedrea, Maria şi Ion Bădescu, Valeria şi Gheorghe Crinu. De asemenea, primul gospodar a acordat şi o diplomă de onoare Mariei Gh. Păunescu, din satul Poienărei, cea mai longevivă localnică. Bătrâna a împlinit 100 de ani, numai că sănătatea nu i-a permis deplasarea „La chilii”, dar sigur premiul de 1.000 lei a bucurat-o, mai ales că trăieşte doar cu 75 lei, pe care îi primeşte lunar, tot de la Primărie, ca ajutor social.
Au avut cu ce se mândri
Spectacolul a fost prezentat de mai multe generaţii de artişti din Argeş, Sibiu, Alba, Vâlcea şi Gorj. Evidenţiind frumuseţea şi autenticitatea costumului naţional românesc, formaţiile care au încântat publicul au făcut cinste localităţilor Jina, Cugir, Polovragi, Vaideeni, Băbeni, Corbi, Boteni, Arefu, Domneşti, Vlădeşti, Muşăteşti, Jugur, Stolnici, Mihăeşti, Brăduleţ, Galeş, Poienari, Berevoeşti etc. Iar asta nu a fost totul. Pentru a demonstra că n-au rivali în judeţ, cel puţin la efectivele de ovine (38.500 de oi, un sfert din efectivele judeţului!), localnicii din Corbi au prezentat în cadrul manifestării şi o expoziţie de animale cu oi, cai, câini şi bovine, având cu ce se mândri.
Zestrea de la Corbi
Cei care au ajuns mai aproape de cer, gustând din frumuseţea serbării câmpeneşti, au avut plăcuta surpriză de a găsi comercianţi cu produse specifice acestui tip de petrecere. Grătarele au sfârâit în ritm cu muzica, berea a stins jarul soarelui de mai, îngheţata a fost asortată şi ea cu alte bucate, unele dintre ele fiind servite la firul ierbii.
„La cântec, joc, voie bună, obiceiuri şi tradiţii nu există criză. Fota nu s-a trecut şi nu se va trece, şorţurile nu se vor uita niciodată din lada de zestre, iar generaţiile noastre de fluieraşi de la Corbi care cântă «Rapsodia păstoreasă» a renumitului profesor Alfons Popescu fac nemuritoare balada ciobănească. Asta este bogăţia localităţii noastre, cu care ne mândrim; prin acest eveniment tradiţional ne facem cunoscuţi, facem lobby pentru comună, iar cei care vin aici nu uită să se întoarcă”, a spus primarul Mihai Ungurenuş, invitându-i de pe acum pe iubitorii portului şi cântului popular la următoarea ediţie a „Rapsodiei păstoreşti” de la Corbi.
Articol preluat din ziarul Argesul
LUNI, 23 MAI 2011 | MIRELA NEAGOE, MINODORA MARTIN |

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.