Feed on
Posts
Comments

Sute de argeşeni şi-au dat întîlnire, ieri, în Poiana Chiliilor din Corbi, la o manifestare care a devenit o tradiţie pentru această localitate. Este vorba despre Rapsodia păstorească, ajunsă la a 41-a ediţie. Pe cît de frumos este peisajul care li s-a arătat invitaţilor la această sărbătoare, pe atît de anevoios a fost drumul pînă la poiana cu pricina. Practic, cu maşina este aproape imposibil de ajuns acolo, unii şoferi care s-au încumetat totuşi să meargă cu autoturismul fiind traşi cu buldoexcavatorul.

Atracţia manifestării a constituit-o o expoziţie de animale specifice zonei pastorale, oi, cîini ciobăneşti şi cai care mai de care mai frumoşi. Ciobanii s-au fălit cu oile lor de diverse rase, cum ar fi: cap negru german sau ţurcană.

Oierii se tem de faliment
Sorin Săroiu are 23 de ani şi de 10 ani se ocupă de creşterea oilor. Are 250 de mioare, pe care le paşte acum prin Bascov, fiindcă pe acolo a găsit o păşune disponibilă. Cum mulţi şi-au revendicat terenurile, inclusiv pe munţi, ciobanilor li s-a restrîns aria unde îşi pot paşte animalele. Oieritul s-a adaptat vremurilor moderne, iar ciobanii s-au pus la punct cu tehnologia de ultimă generaţie. Au telefoane mobile, dar şi laptopuri, pentru a ţine evidenţa oilor. Cîinele ciobănesc Mureş îi păzea straşnic mioarele lui Sorin Săroiu pe care le adusese la expoziţie. Într-un alt ţarc, Viorel Cotigă, un cioban din Corbi, îşi adusese oile pentru a fi admirate de invitaţi. Ciobanul are 800 de oi şi 400 de capre, pe care le ţine la Scorniceşti. Se ocupă de creşterea oilor de cînd se ştie şi a pornit în tinereţe de la o singură oaie. Nu e prea optimist cu privire la viitorul oieritului. „Dacă lucrurile vor merge tot aşa ca şi pînă acum, vom ajunge la faliment. Avem probleme cu desfacerea produselor noastre. Noi vindem brînza cu 8,5 – 9 lei kilogramul, iar cei care ne-o cumpără o dau în pieţe la un preţ dublu. Dacă mă apuc să vînd eu în piaţă, nu mai am timp să mai am grijă de oi“, ne-a spus ciobanul. Unul dintre cei mai vîrstnici oieri din Corbi este Gheorghe Zaharia, de 80 de ani. Bătrînul spune că ciobănia l-a ferit de boli, iar traiul la munte i-a fost benefic pentru sănătate. N-a suferit nici o operaţie în viaţa lui. Dacă acum nu prea mai găseşti oile pe vîrf de munte, ci chiar la cîmpie, pe vremuri, acestea se creşteau în creierii munţilor, iar traiul ciobanilor era mai greu. Nea Gheorghe a avut grijă de oi de la vîrsta de 12 ani, cînd tatăl său l-a trimis pe munte fiindcă îi era greu să întreţină 8 copii. Mulţumirea lui este că unul dintre fiii săi, care este pădurar, îi duce mai departe tradiţia şi creşte oi. Are 160 de exemplare.

Sătenii s-au învîrtit în dulap

S-a urcat pe cal de la 3 ani
Nepotul bătrînului, Răzvan Zahaia, a făcut senzaţie la Rapsodia păstorească venind cu un cal superb, de categoria semigrea. Tînărul de 18 ani este ataşat de iapa lui, Dana, care valorează peste 1.000 de euro şi este o frumuseţe de cal, pe care puţini s-ar încumeta să-l încalece. Adolescentul se urcă pe cal fără vreo ezitare, fiindcă prima dată cînd a călărit avea doar trei ani. Flăcăii îmbrăcaţi în straie populare şi cu clopurile pe cap au făcut adevărate demonstraţii de echitaţie pe Poiana Chiliilor.

Răzvan Zaharia, călare pe iapa Dana, unul din cei mai mari şi mai frumoşi cai din comună

Oile au fost tranşate chiar în poiană, pentru friptură

Sătenii s-au învîrtit în dulap
Un alt punct de atracţie a fost dulapul, confecţionat numai din lemn, un fel de tiribombă, aşa cum se făcea pe vremuri, şi în care sătenii s-au învîrtit fără frică. Primarul din Corbi, Mihai Ungurenuş, le-a acordat cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie diplome şi premii, iar acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul unei bătrîne de 100 de ani, din localitate, care însă n-a putut fi adusă pînă în poiană, iar premiul a fost primit de rudele ei. Ciobanii au tranşat chiar la faţa locului mai multe oi, pe care le-au perpelit apoi pe grătar, astfel că cei prezenţi au putut savura friptură proaspătă. Pe scena special amenajată s-a făcut parada cîntecului, dansului şi portului popular, iar ansamblurile cu specific păstoresc din Gorj, Sibiu, Vîlcea, Alba şi Argeş au susţinut un spectacol folcloric. Au sosit chiar şi căluşarii de la Stolnici, care au impresionat prin spectaculozitatea costumelor şi dansurilor. Fiindcă norii se adunaseră ameninţători deasupra munţilor, sărbătoarea a fost stropită şi de ploaie, dar ea nu a alungat invitaţii, care au petrecut pînă seara în acel loc superb, de unde putea fi admirată Mînăstirea rupestră Corbii de Piatră.

I.Şutan Foto: I.Tudor
Articol preluat Curierul zilei 23mai 2011

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.