Feed on
Posts
Comments

A venit vremea sa semanam culturile agricole din prima urgenta pana la sfarsitul lunii martie

Vremea din aceste zile se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 4…16 grade la inceputul intervalului. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1…22 grade in toate zonele de cultura.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 4…10 grade in aproape toate regiunile agricole, valori favorabile pregatirii patului germinativ si efectuarii insamantarilor de primăvara din prima epoca (orzoaica, mazare, borceag, ovaz).

Sunt posibile ploi locale pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in nordul Moldovei. De asemenea, vantul va prezenta intensificari, in special in sud-estul si estul tarii.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele fiziologice ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole, se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a zonelor de cultura si usor mai lent in nordul si estul tarii, datorita temperaturilor maxime mai scazute din aer si sol din ultimele zile ale intervalului.

In general, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive.

La speciile timpurii de samburoase (cais, piersic, cires, vişin) se va inregistra faza de inmugurire, in aproape toate plantatiile.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie isi va continua starea de repaus vegetativ, iar in sudul tarii se va semnala faza de „plans”.

In aceasta perioada se vor executa urmatoarele lucrari agricole:
Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna);
Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si tratamente fito-sanitare) in plantatiile pomi-viticole;
Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

Sursa: www.meteoromania.ro

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.