Feed on
Posts
Comments

In aprilie este posibil sa avem in unele zone precipitatii peste mediile multianuale:

In luna aprilie, regimul termic al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a tarii, exceptand nord-vestul, sud-vestul si local sudul teritoriului, unde valorile termice pot fi sub normele climatologice. Sub aspect pluviometric, cantitatile de precipitaţii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar in restul teritoriului, precipitatiile se pot situa peste mediile multianuale.

Precizam faptul ca, aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Din punct de vedere climatologic, caracteristicile principale ale luni aprilie sunt:

In luna aprilie, valorile medii lunare ale aerului se situeaza in general intre 10…12 grade C in zonele sudice si vestice ale tarii, intre 8…10 grade C in centrul si nordul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei, 6…8 grade C in Maramures si depresiunile intramontane.

Cantitatile medii lunare de precipitatii variaza intre 20-40 l/mp in Dobrogea, Baragan, Moldova si centrul Transilvaniei, intre 40-60 l/mp incea mai mare parte a Olteniei, Banatului si Crisanei, vestul Munteniei, intre 60-80 l/mp local in Maramures, nord-vestul Olteniei, sud-vestul Banatului, vestul Crisanei. In aceasta luna, se remarca o intensitate a precipitatiilor, ca urmare a aparitiei averselor de ploaie, insotite si de descarcari electrice, gradul de instabilitate fiind evidentiat si de valori mai mari ale cantitatilor lunare de precipitatii (peste 80 l/mp in zona de munte) comparativ cu prima luna de primavara.

23.03.2011 – Administratia Nationala de Meteorologie

Sursa: www.meteoromania.ro

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.