Feed on
Posts
Comments

Noi sume de bani alocate pentru fermieri. Ministerul Agriculturii are alocat un buget semnificativ care se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă – FEGA. Banii vor ajunge la legumicultori și pomicultori care au avut pierderi ca urmare a crizei în sectorul fructelor și legumelor din cauza interdicției impuse de guvernul rus importului de legume și fructe din Uniunea Europeană la data de 7 august 2014  ceea ce a condus la perturbarea pieței legumelor și fructelor din UE, prin scăderea semnificativă a preţurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzată de faptul că nu s-au identificat alte debușee de export.

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul propriu un proiect de act normativ prin care se aprobă un sprijin financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe și legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru măsura retragerea de pe piață în vederea distribuirii gratuite. Sprijinul financiar se ridică la 5.500.000 de lei, bani care acoperă activitățile desfășurate în perioada dintre data de 1 iulie 2016 și până la atingerea cantității de maximum 3.000 tone.

Pot beneficia de sprijin:

-Organizaţii de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute potrivit prevederilor art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.

-Producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute.

Produsele din sectorul fructe și legume destinate consumului în stare proaspătă și cantitățile pentru care se va acorda sprijinul financiar conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 921/2016,  sunt următoarele:

– Fructe – 1.500 tone (mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeți, piersici și nectarine).

– Legume – 1.500 tone (tomate, castraveți, inclusiv cornișon, morcovi, varză albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

Valoarea maximă a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar necesar pentru plata ajutorului prevăzut la art.1 alin. (1) este de 5.500.000 lei şi se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează plăţile până la data de 30 septembrie 2017, potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 921/2016.

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.