Feed on
Posts
Comments

Ziua de 29 mai 2016 va rămâne în istoria comunei de pe valea Râului Doamnei şi în amintirea participanţilor ca una dintre cele mai reuşite sărbătoriri ale urcatul oilor la munte din toate cele 46 derulate în tot atâţia ani. Şi asta pentru că, în ciuda căldurii de vară, au participat mii de oameni de pe întreg cuprinsul românesc, cei mai mulţi în costume populare specifice zonelor de origine, între care s-au regăsit şi reprezentanţii a trei localităţi din Moldova de peste Prut, cu care comuna Corbi s-a înfrăţit prin protocoalele semnate în luna aprilie la Parlamentul României, dar şi câţiva oaspeţi din Franţa, care lucrează cu bune şi profitabile rezultate în domeniul păstoritului montan. Spectacolul a fost unul deosebit, începând cu expoziţia de animale şi terminând cu cel artistic, de înaltă ţinută, susţinut de formaţii dintre cele mai diversificate zone folclorice româneşti.

Diplome de fidelitate

După vizitarea muzeului satului, adăpostit de Căminul Cultural din centrul comunei, a urmat o superbă paradă a portului şi cântului popular în deplasarea spre culmea de la Chilii, locul de desfăşurare a evenimentului. Acolo totul era pregătit pentru primirea oaspeţilor, iar scena oferea condiţii excelente pentru desfăşurarea spectacolului. În jurul orelor prânzului, primarul Virgil Baciu, înveşmântat cu un superb costum popular, cu mijlocul strâns într-un chimir impresionant, a deschis manifestarea alături de prezentatorul oficial, Graţian Bădescu, care-i făcea concurenţă prin straiele sale. În semn de respect faţă de familiile cu vechime în căsnicie de peste 50 ani, cu premierea acestora s-a deschis spectacolul. De remarcat faptul că primarul a găsit cuvintele potrivite pentru a-i face pe toţi premianţii să se simtă bine, conştientizând respectul de care se bucurau în ochii consătenilor. Iată care au fost familiile premiate, care s-au bucurat de aplauzele celor prezenţi:Iustina şi Ion Radu; Maria şi Ion Rizea; Ana şi Dumitru Sturzeanu; Filofteia şi Gheorghe Costache; Maria şi Andrei Costea; Elena şi Moise Prodea; Conela şi Nicolae Dejanu; Cristina şi Nicolae Geambaşu; Eugenia şi Gheorghe Pleşiţă.

Premierea crescătorilor de animale

Păstorii au venit cu cele mai grozave exemplare de oi, din diverse rase, dintre care însă a predominat cea ţurcană, tradiţională în zona noastră. Juriul a avut destul de muncă pentru a definitiva clasamentele pe categorii, pentru ca să se stabilească premiile şi valoarea lor, care a fost acoperită în totalitate de Asociaţia “Corbii de Piatră”, condusă de către medicul veterinar Ion Săvescu. Acesta a început premierea cu cei patru oaspeţi din Franţa – Fenand Leger (Grupul păstorilor de ovine din Alpi), Xavier Arpin (reprezentantul celei mai mari fabrici de brânzeturi din Haute Savoie), Jean Michel (unul dintre coordonatorii proiectului care va fi realizat cu “Corbii de Piatră”) şi Jean-Pierre Madelon (reprezentant al mediei), care au mulţumit pentru ospitalitatea corbenilor şi i-au îndemnat să se organizeze în asociaţii pentru a reuşi să păstreze ocupaţia tradiţională a păstoritului, dar şi pentru a prospera din munca lor. Francezii au evidenţiat condiţiile excepţionale de care dispunem în munţii României pentru dezvoltarea unor proiecte integrate, în care turismul să fie un liant de bază.

Au mai fost premiaţi Iulian Vlad (profesor la Universitatea Zootehnică din Bucureşti), Tiberiu Ştef (coordonatorul cursurilor de oieri montani, meserie recent înscrisă în nomenclatorul meseriilor, care are o bună colaborare cu asociaţia condusă de dr. Săvescu şi s-a declarat mândru de faptul că s-a reuşit în premieră şi recunoaşterea meseriilor de crescător de oi, cioban şi baci montan) şi Eugen Petru Gontea, de la federaţia de specialitate. Acesta a lansat apelul la unitatea păstorilor, avertizând:“Treziţi-vă, români, dacă nu vreţi să ajungeţi ca sclavii pe plantaţii, devenind slugile Europei!”

Iată care au fost păstorii premiaţi, în ordinea în care i-a anunţat preşedintele Asociaţiei “Corbii de Piatră”: Ion Rizoi, Ilie Marin (Vaideeni), Mircea Crăciun (Slatina), Petrică Irinel, Petre Rizoi, Gică Zaharia, Mihai Oproiu, Marin Mandea, Petruţ Şuţa, Ion Şuţa, Ionuţ Nacea, Gheorghe Jubleanu (Sboghiţeşti), Gabriel Delu, Gheorghe Stăncescu (cel mai vârstnic crescător de oi), Adrian Mucenic, Petre Metehoiu, Gheorghe Bobeanu, Sorin Nicolae Săroiu, Gheorghe Precup (zis Bică), Petre Săvescu şi Stelian Poenaru.

Program artistic de excepţie

De remarcat este faptul că din cele trei localităţi moldovene proaspăt înfrăţite cu Corbii au venit circa 50 reprezentanţi, maeştri ai cântului şi jocului popular. Aceştia – a anunţat primarul Baciu – au fost cazaţi la casele localnicilor, dintre care numai Sorinel Păunescu a avut circa 20 oaspeţi, şi au încântat asistenţa prin evoluţiile lor şi invitaţiile adresate fraţilor să le întoarcă vizita la zilele comunităţilor din care fac parte. Musafirii au venit de la Baimaclia, Rădulenii Vechi şi Vasilcău şi au încântat prin talentul unor interpreţi (Radu Solovei şi Enesa Sîrbu), prin cântece şi dansuri, dar mai ales prin dorul nestins de patria-mamă. Au evoluat ansambluri precum “Ciobănaşul” din Corbi, “Liviu Dafinescu” (Baia de Fier), “Cheile Olteţului” (Polovragi), “Dor” (Băbeni), “Mioriţa” (Vaideeni), dar şi solişti precum Ana Pîrvulescu, care au făcut asistenţa numeroasă să uite de caniculă. Gazdele au fost foarte generoase, dăruind diplome şi plachete cu Biserica din piatră oaspeţilor şi colaboratorilor, cum a fost cazul cu d-na Gabriela Pendiuc, care conduce Şcoala Populară de Artă, ce are o secţie şi în Corbi, unde, de anul viitor este posibil să se înfiinţeze şi o clasă de confecţioneri fluiere, dacă va aproba acest proiect viitorul legislativ local. Oamenii s-au bucurat de o zi minunată, de posibilitatea de a fi împreună şi, la final, şi-au dat întâlnire la ediţia cu numărul 47 în luna mai a anului viitor.

 

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.