Feed on
Posts
Comments

Duminică, la Căminul Cultural din Corbi s-a desfăşurat Adunarea Generală a Asociaţiei crescătorilor de animale, în cadrul căreia preşedintele Ion Săvescu şi membrii conducerii au prezentat raportul anual de activitate. Sala căminului a fost de-a dreptul neîncăpătoare pentru cei 240 membri, care – în mare parte – au ţinut să fie prezenţi pentru a afla ce s-a făcut anul trecut, care au fost problemele, dar mai ales care sunt perspectivele pentru 2013.
43402
Bilanţ pozitiv
În cadrul lucrărilor s-au prezentat raportul de activitate, cel financiar contabil şi cel al cenzorilor – prin care Cornel Andreescu a concluzionat că n-au fost probleme cu respectarea lagalităţii şi că situaţiile supuse aprobării membrilor au reflectat realitatea. Trebuie remarcat faptul că Asociaţia crescătorilor de animale “Corbii de Piatră”, membră a Federaţiei crescătorilor oilor de munte şi a Euromontana (organism european care are în frunte un preşedinte din Ţara Bascilor), este una dintre cele mai puternice din ţară, având circa 28.000 capete de ovine şi 280 de vaci. Preşedintele Ion Săvescu ne-a mai informat că, în ciuda dificultăţilor de anul trecut, şi în special a secetei care a afectat cantitatea şi calitatea furajelor, dar mai ales preţul, care s-a dublat, bilanţul financiar a fost pozitiv, deşi nu s-au primit încă subvenţiile pe suprafaţă. Pentru anul în curs se doreşte menţinerea efectivelor de animale şi chiar creşterea acestora în măsura posibilităţilor, astfel că se vor îmbunătăţi păşunile montane.
virgojpg
Prezent la adunare, primarul comunei, Virgil Baciu, a promis că din redevenţa datorată de asociaţie, se vor amenaja drumurile spre stâni şi sursele de apă pentru animale. Totodată, a promis tot sprijinul legal pe care-l va putea da administraţia publică locală pentru păstorii care păstrează cu sfinţenie ocupaţia tradiţională a locuitorilor din Corbi. Tot primarul a mai anunţat că în cadrul târgului de produse tradiţionale de la Berlin (Germania), s-au bucurat de mare succes caşcavalurile de Brădet şi alte produse româneşti şi şi-a exprimat speranţa ca la ediţia de anul viitor să ajungă la târgul din străinătate şi produsele de la “Corbii de Piatră”. Preşedintele Săvescu a declarat că pentru a reuşi în ceea ce s-a propus, trebuie să se facă lobby la ministerul de resort şi la organismele europene pentru mărirea subvenţiilor destinate creşterii animalelor, atât prin federaţia naţională, cât şi prin Euromontana. Se are în vedere politica agricolă comunitară pentru perioada 2014-2020 şi includerea zonei montane într-o submăsură specială a Uniunii Europene. În planul strict al asociaţiei din Corbi, anul acesta se doreşte cumpărarea unui autovehicul de mare tonaj, pentru transportul animalelor. Pe lângă participarea la sesiunile organizate de Euromontana pentru informare şi implementarea unor politici comune a federaţiilor naţionale, se are în vedere şi organizrea unor schimburi de experienţă cu păstori din străinătate, existând deja contacte cu cei din Norvegia şi din Ţara Bascilor. O primă acţiune spectaculoasă a asociaţiaţiei se va desfăşura în primăvară, cu prilejul urcatului oilor la munte, la tradiţionala “Rapsodie păstorească”, de la Corbi. Aceasta se va concretiza într-o expoziţie de animale, iar cele mai frumoase exemplare vor fi premiate, aşa cum este obiceiul, a mai anunţat Ion Săvescu.
Tombolă cu premii în furaje
La adunare au fost prezenţi şi reprezentanţii unei firme din Sibiu, specializate în furajarea animalelor şi în special a mieilor, care au prezentat oferta pentru anul în curs, îmbunătăţită faţă de cel precedent. Andreea Stanciu, manager de vânzări, le-a vorbit păstorilor din Corbi despre furajarea ştiinţifică a mieilor cu noile produse, care pot aduce creşteri spectaculoase în greutate şi la un preţ mai mic decât cel al cerealelor scumpite de seceta de anul trecut. Dialogul cu sala, impulsionat şi de primarul Virgil Baciu, a fost destul de viu, dar cel mai mare interes l-a stârnit tombola cu premii – 2 cu saci de furaje de 40 kg, 5 cu blocuri de sare vitamino-minerală a câte 5 kg şi 5 cu pungi de calciu, tot de 5 kg. Extragerea a fost deschisă de către primarul Virgil Baciu şi a fost continuată de câştigătorii extraşi sau de preşedintele Ion Săvescu ori de Gheorghe Moroiu. Iată care au fost numele în ordinea extragerii din urnă: Iulian Stanciu, Ion Gheorghe, Florea Aron, Ion Măriuţ, Gheorghe Zaharia, Dumitru Prodea, Iosif Dordescu, Viorel Măriuţ, Vişinel Banu (care a refuzat, fiind consilier local), Marian Stănoaia (plecat, nu şi-a primit premiul şi a fost extras alt nume), Noane Cătană, Ion Adrian Mucenic şi Iosif Bucur. Totul s-a încheiat cu o masă, la care s-au consumat produse tradiţionale, dintre care brânzeturile, dar mai ales tochitura cu mămăliguţă care se topea în gură au întrunit aprecieri unanime, alături de vestita ţuică locală şi de vinurile aduse de prin alte părţi. A fost un prilej de discuţii şi chiar de iniţiere a unor mici afaceri între crescătorii de animale din Corbi, care s-au grăbit să ajungă pe la casele sau pe la târlele lor, pentru a se îngriji de oiţe şi văcuţe, pentru că dumnealor ştiu să preţuiască înţelepciunea bătrânească, potrivit căreia “ochiul stăpânului îngraşă dobitocul”…

Doru Bobi
http://www.argesexpres.ro

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.