Feed on
Posts
Comments


              Sub ,,bagheta”primarului Mihai Ungurenus, duminica s-a inaltat catre cer inca o partitura a ,,Rapsodiei pastoresti “ de la Corbi, manifestare nationala ajunsa la a 42-a editie .Sute de perticipanti din patru judete au rasfoit paginile evenimentului traditional desfasurat pe plaiurile mioritice ale localitatii argesene, care, pe plan judetean, detine recordul in materie de ovine . Sub privirea Manastirii Corbii de Piatra si alaturi de oaspeti, localnicii au petrecut, cu mic, cu mare, o zi de neuitat in sanul naturii inviorate, la amiaza, de o ploaie scurta, aducatoare de belsug .

Bucurosi de oaspeti!

 

Hotarat lucru, edilul-sef al comunei Corbi, Mihai Ungurenus, a transformat ,,Rapsodia pastoreasca”intr-o sarbatoare a tuturor celor care iubesc indeletnicirile traditionale, portul popular, muzica romaneasca si, nu in ultimul rand animalele domestice .

Printre cei care au onorat evenimentul s-au numarat presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, si cei doi vicepresedinti ai sai, Simona Bucura Oprescu, respective Florin Tecau, deputatul PSD Mircea Draghici, primari din localitati argesene (Domnesti, Stalpeni etc.),edili-sefi din comunele participante la manifestare s.a.

La aceasta editie, primarul Mihai Ungurenus si echipa sa au pus in valoare lucrari ale localnicilor care au urmat cursuri de ceramica si de tricotaje .Excelenta idee, iar costumele populare cusute cu borangic au fost la  loc de cinste . Nu mai spunem despre stergarele tesute in razboi sau de plocadele de lana- adevaratele carti de vizita ale traditiei noastre populare .

Oaspetii ,,Rapsodiei”au vernisat si tablouri realizate de pictorul Ion Gatlan, bucurestean indragostit de frumusetea Corbilor .Expozitiile au fost deschise la parterul Caminului Cultural Corbi si au atras sute de priviri .

Porti deschise pentru musafiri in zi de sarbatoare au avut si alte obiective din comuna, cum ar fi Manastirea Corbii de Piatra, Muzeul Comunal, biblionetul, biserica –monument istoric din centrul Corbilor etc.

 

Mai aproape de cer

 

In centrul atentiei au fost si cele doua momente traditionale: parade portului popular si defilarea cailor si calaretilor imbracati in costume nationale .Si in acest an, ciobanii care-si urca oile la munte au scos fluierele din manecile cojoacelor si au doinit pe drumul ,,Rapsodiei”. Manifestarea a continuat ,,La Chilii”, in sanul naturii, cu premierea cuplurilor care au inplinit 50 de la casatorie . Au fost scosi in fata cei mai buni crescatori de animale, cele mai frumoase exemplare fiind expuse in tarcuripentru a fi admirate de participanti (berbeci, mioare, cai, caini ciobanesti).

In acest tinut magic, mai aproape de cer s-a desfasurat duminica ,, Rapsodia pastoreasca “. Decorul a fost de vis: in departare ni s-au dezvaluit privirilor muntii cu mantia alba a zapezii, in apropiere se zarea, ca o pecete in stanca, Manastirea Corbii de Piatra .Verdele crud al padurilor inconjura ca un brau comuna .Acest platou a gazduit distractia . Micii au sfarait pe gratare,  ,,dulapul”de prin anii 50 astepta musterii sa-i invarteasca, inghetata era la mare cautare, iar muzica populara rasuna peste dealuri si vai .

Spectacolul de folclor prezentat la ,,Rapsodia pastoreasca “a fost unul de inalta clasa .Au evoluat formatiile: ,,Fluierasii de la Jina”,  ,,Cheile Oltetului”de la Polovragi,  ,, Miorita “, de la Vaideeni,   ,,Argeselul Boteni “de la Boteni,  ,,Bratia”de la Vladesti,  ,,Bradute de fete”, de la Bradulet –Gales,   ,, Perlele Valsanului”, de la Musetesti,  ,,Calusarii” de la Stolnici,  ,,Doruri muscelene” de la Mihaesti , Grupul vocal de la Rociu , Ansamblul ,,Dor” de la Babeni, Ansamblul Folcloric ,,Ciobanasul” al Caminului Cultural Corbi , Grupul de copii ai Scolii Corbi si Corul Scolii Stanesti .

Daca n-ati ajuns(si)in acest an la Corbi, la traditionala manifestare, rezervati-va macar o alta zi ca sa urcati ,, La Chilii”, zona care ofera, gratuit, un adevarat spectacolal naturii . Iar pentru anul 2013, notati-va deja in agenda inceputul lunii mai, intrucat administratia locala va pregati unalt spectacol inedit inchinat celor care traiesc pe aceste meleaguri .

Sursa  :  ziarul  Argesul



[youtube]http://youtu.be/IuxkuBFWtm0[/youtube]

Galerie foto



























Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.