Feed on
Posts
Comments

Cresterea ovinelor reprezinta o indeletnicire foarte veche practicata cu placere de gospodarii din zona de deal si munte, aceasta fiind manifestarea dragostei si pasiunii oamenilor pentru cresterea oilor in scopul asigurarii unor venituri necesare consolidarii gospodarie.

Din aceste considerente, cresterea ovinelor se poate practica si in unele regiuni din zona de ses, cu toate ca oaia este considerata ca fiind principala concurenta a bovinelor, animale ce se dezvolta bine in toate regiunile tarii.
In regiunile de deal si de munte ovinele se cresc in numar mai mare. In scopul realizarii unei eficiente economice satisfacatoare, se recomanda ca in zona de deal si munte sa fie organizate exploatatii familiale de crestere a ovinelor cu o capacitate de cca 250 oi si mioare.
In zonele de campie de obicei gospodarii se ocupa de cresterea bovinelor, dar in exploatatie, acestia mai cresc un numar de 10 pana la 100 de oi.
Ca o particularite a cresterii acestei specii, trebuie mentionat ca exploatarea ovinelor nu este legata, in mod special de existenta exclusiva a terenului pentru producerea furajelor de volum. Ovinele reprezinta specia care poate asigura hrana prin practicarea transhumantei, metoda foarte veche practicata de ciobani. Transhumanta este pendularea ovinelor din zona de deal si munte in zonele de ses, pentru consumarea excedentului de furaje din aceste zone, mai ales in exploatatiile mari comerciale sau asociative. Se stie ca primavara trecerea cu oile (in mers, pe vreme uscata) peste o cultura infratite de cereale favorizarea intarirea paiului si stimularea fratilor fertile, iar miristile de grau sau tuleistile asigura alte surse de hrana pentru ovinele aflate la ses.
Desi este o practica foarte veche in condtiile tarii noastre transhumanta poate fi recomandata, in continuare ca metoda de crestere a ovinelor mai ales pentru perioada de toamna-iarna.
Este mai usor iarna sa practici transhumanta la ses decat sa transporti cantitati mari de furaje de volum din aceste regiuni la munte. Mai ales ca intreaga zona muntoasa a Romaniei este inconjurata de campii (campia Transilvaniei, campia de Vest, Baraganul si luncile Siretului sau Prutului.)

ARTICOLE SIMILARE:

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.