Feed on
Posts
Comments

Avantajul cresterii vacilor de lapte, pe pasune, este mare. O vaca intretinuta pe pasune da cu cel putin 2 l/zi mai mult lapte decat una tinuta in stabulatie. Costul de masa verde este cu 20 lei/t mai ieftin daca se pasuneaza, iar consumul de furaj scade de la 1UN/l la 0,8 UN/l de lapte.

Amplasarea si dimensiunea pasunilor. O pasune se dimensioneaza in functie de numarul de animale; consumul zilnic pe animal; numarul de zile de pasunat; rezerva de masa verde in kg; productia medie pe pasune. Rezerva de masa verde trebuie sa fie in jur de 15% din necesarul de consum. Daca se pasunezea in turme mari se recomanda ca marimea lor sa fie de: 100-150 capete vaci cu lapte si 150-200 capete tineret taurin. Pasunile se impart in parcele. Dimensiunea unei parcele este in functie de necesarul zilnic de furaj pentru grupa de animale; productia de masa verde; numarul de zile de pasunat pe parcela. Pe solulurile fertile, iarba regenereaza mai repede. La altitudine mai mare se reduce ciclurile de pasunat. Acolo unde sunt ploi multe, vom avea mai multe cicluri de pasunat. Pe pasunile unde avem leguminoase, acestea regenereaza mai repede decat gramineele. Parcele de pasunat pe malul apelor au dimensiuni mai mici decat cele amplasate pe versanti.

Forma, lungimea si latimea pasunii. Din practica proiectarii rezulta ca cea mai indicata marime a unei unitati de exploatare (pasuni) este de 40-60 hectare, cu limita minima de 20 ha si maxima de 80ha. Frontul total de pasunat (imprastierea animalelor) depinde de numarul total de animale si de frontul de pasunut pe animal. O vaca de lapte are frontul de pasunat de 1,5-2 m, iar un tinerent taurin, de 1-2 ani, are frontul de pasunat de 1-1,3 m. Lungimea parcelei de pasunat trebuie sa fie in jur de 600-700m. Parcelele de pasunat se amplaseaza cu iesire la un capat spre locul de aplasare al adapostului si punctelor de alimentare cu apa.

O tabara de vara, este formata din: adaposturi sub forma de soproane; instalatie de apa pentru adapatul animaleor; o retea de alimentare cu energie electrica si drumuri de acces. Un adapost pentru 100 de vaci, tip umbrar, are 9 metri latime si 36 m lungime. Alaturi va fi si un padoc avand o latime de 10 m. O tabara deserveste 2-3 unitati de pasunat (pasuni). Alimentarea cu apa si energie electrica se asigura pe baza unor documentatii executate de catre unitati specializate. Pentru masivele de pasunat de cateva sute de hectare se pot amenaja si drumuri modernizate pentru transportul animalelor, furajelor si concentratelor. De asemenea pentru transportul ingrasamintelor si amendamentelor pentru pasuni. Pentru circulatia animalelor se delimiteaza cu garduri, drumuri de 8 m spre parcelele de pasunat.

28% din suprafata agricola a Romaniei este ocupata de pasuni. Pasunile asigura pentru 160-180 de zile, furaje pentru hranirea animalelor. Avantajul cresterii vacilor de lapte, pe pasune, este mare.

http://gazetadeagricultura.info/furaje/373-amenajareapasuniipentruvaci.html

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.