Feed on
Posts
Comments

1 MARTIE

Snurul de Martisor este considerat “funia anului” care aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua (snurul bicolor) anotimpuri din calendarul geto-dac stravechi , vara si iarna. Anul incepea, la daci si romani, cu 1 martie. Martie (mens Martius, “luna zeului Marte”) era prima luna a anului. Apare astfel si explicatia numelor lunilor sept-embrie (luna a saptea), oct-ombrie (a opta), dec-embrie (a zecea).


Bucurati-va de ghiocei, bucurati-va de frumoasele zile ale primaverii si primiti cu drag martisorul in sufletele voastre !

Primar,
Mihai Ungurenus

Martisorul era considerat talisman menit sa poarte noroc. Impletirea alb-rosu a snurului se regaseste in podoabele junilor, steagul calusarilor, bradul de nunta, la sambra oilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Arheologii au descoperit in asezarea preistorica de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie. Impletirea celor doua culori simbolizeaza geneza si regenerarea vietii.
Traditional, martisorul se daruia copiilor si tinerilor, fete si baieti, de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau alb si negru in Maramures, reprezinta un Yin si Yang autohton, unitatea contrariilor, vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate. Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea anumitor pomi fructiferi.
Apoi snurul de Martisor era agatat, ca semn purtator de noroc, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, ori punea sub closca sau se agata la icoana.
Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita “ bautul martisorului ”. Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur, ajungand in zilele noastre sa se atarne de snur obiecte artizanale, flori, litere etc.
Tot despre traditia Martisorului, un cititor documentat, Chris, mi-a trims urmatoarele. Merci Chris!
“Si daca a trecut Sf. Valentin si a trecut si Dragobetele, a venit ziua Martisorului ce deschide zilele Babei Dochia.
1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.
Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul “martisor” are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii.In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei.
In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.
Martisoarele se poarta o perioada de timp bine determinata, dupa care se agata in copacii care urmeaza sa infloreasca. Procesul scoaterii martisoarelor a fost legat de paracticile de previziune a vremii. In sud, spre exemplu, oamenii cred ca ar trebui sa-ti dai jos martisorul doar atunci cand vei observa un stol de berze. In alte regiuni acest lucru se intampla la vederea unei lebede, existand credinta ca, vei fi tot anul la fel de gratios precum respectiva pasare. Fetele nemaritate isi pun martisorul sub o piatra mare si incearca sa ghiceasca care le va fi ursitul.
Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.
Va doresc tuturor o primavara frumoasa si luminoasa, plina de iubire!”

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.