Feed on
Posts
Comments

Achizitionarea porcilor care vor fi ingrasati in ferme sau in gospodariile taranesti nu trebuie facuta la intamplare.

Cand se cumpara porcii vor fi avute in vedere cateva lucruri, precum: sursa de unde se cumpara; scopul achizitionarii; conditiile de adapostire; starea de sanatate a porcilor.

In functie de conditiile asigurate de hrana si adapost vom alege rasele. Daca avem conditii corespunzatoare de hrana si adapost vom alege rasele de carne Mare ALB, Landrace, Duroc, linia Peris, etc. si metisii intre acestia.

Daca vom creste porcii pe pasune, cu balta si padure, vom alege rasele locale Bazna si Mangalita (imaginea de sus) si chiar metisi ale acestora cu rase perfectionate.

Cel mai frecvent se cumpara purcei intarcati in varsta de 4-8 saptamani. Cumpararea purceilor se face primavara (aprilie-mai), pentru ca acestia sa atinga greutatea de sacrificare de 100-105 kg, in preajma Ignatului.

De asemenea purcei pot fi cumparati si toamna (octombrie-noiembrie) urmand a fi sacrificati la Craciunul urmator, cu greutati mai mari, mai ales pentru preparate traditionale (salam, carnati, sunci, etc).

La cumpararea purceilor intarcati trebuie avuta in vedere proba mesei, pentru a avea certitudine ca pot consuma hrana. La proba mesei, porcii sanatosii (orcat ar fi de satui), tot mai incearca sa manance ceva. De asemenea se vor cere relatii despre modul de hranire si a furajelor cu care au fost invatati purceii.

In lunile septembrie-octombrie si inceputul lui noiembrie se pot cumpara si porci de 60-70 kg care sa fie finisati in timpul ramas pana la Craciun.

De asemenea in ajunul de Ignat pot fi cumparati porci ingrasati pentru sacrificare imediata.

Trebuie sa precizam ca animalele bune de carne au corpul, lung, lat si adanc, capul mic,gatul scurt si crupa musculoasa, cu jamboane bine dezvoltate (corpul de para).

Este de dorit ca tineretul mascul sa fie castrat la vreme.

In momentul cumpararii porcii sanatosi tin coada rasucita, sunt vioi, atenti, se misca si reactioneaza normal in preajma oamenilor. Animalele sanatoase au parul lucios, pielea intinsa si fara crapaturi.

La animalele cumparate pentru sacrificare, li se va face obligatoriu examenul trichinelooscopic, imediat dupa taiere.

Dr. Vasile BACILA

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.