Feed on
Posts
Comments

 

Proiectul a fost inițiat de Asociația Universitur, o organizaţie non-profit creată de tineri pentru tineri, sub umbrela Facultăţii de Geografie din cadrul Universității din București. Universiturii sunt masteranzi și doctoranzi cu experienţă în lucrul cu tinerii şi în cadrul proiectelor europene, atât Tineret în Acţiune cât şi Grundtvig.  Scopul asociației este de a aduce educația non-formală în mediul universitar românesc și de a încuraja dezvoltarea personală și profesională în rândul tinerilor în general și în rândul studenților geografi în particular.

Proiectul Labyrinth of Conflicts s-a derulat prin intermediul progranului Tineret în Acțiune în perioada 27 iunie- 3 iulie în comuna Corbi, Județul Argeș. Tema centrală a proiectului este conflictul intercultural rezultat în urma fenomenului de migraţie – o problemă importantă a unei Europe în continuă schimbare. Concentrându-și eforturile asupra acestui subiect, cei 24 de tineri participanţi provenind din 4 țări europene (România, Bulgaria, Italia şi Germania) au avut oportunitatea de a explora şi a pune în practică metode de lucru ce încurajează cetăţenia activă şi implicarea socială, totul într-un mediu multicultural. Reunind participanți din țări europene diferite din punct de vedere al procesului de migrație, mediul interrelațional creat a motivat participanții pentru o colaborare eficientă la nivel de grup. Participanții și-au împărtășit identitatea personală și culturală ca parte din procesul de examinare a unor conflicte specifice temei centrale, folosind metode de învățare prin experimentare și metodologii specifice artelor participative. Proiectul promovează educaţia non-formală, schimbul orizontal de informație și învăţarea prin schimb de experienţe.

Participanții și-au expus opiniile și cunoștințele despre migrație și conflictul intercultural printr-un spectacol tematic de teatru labirint cu spectatori din rândul generației tinere din comunitatea locală, spectacol ce s-a născut din dorința atât a organizatorilor cât și a participanților de a interacționa cât mai mult cu membrii unei comunități ce este martoră a fenomenului de migrație.

Teatrul labirint este o formă de teatru participativ ce implică interpretarea liberă a spațiului atât de către cei care îl pun în «scenă», cât și de către spectator și introducerea unor contexte neobișnuite ce generează experiențe și forme de expresie individuale. Scena a fost transpusă într-un itinerariu în aer liber oferind spectatorului oportunitatea de a filtra prin percepția personală semnificațiile spațiale și situaționale, menite să îi ofere o experiență neobișnuită, dar și să îl familiarizeze cu conceptele de migrație și conflict și cu problemele pe care le ridică lumii actuale.

Dimensiunea de învățare în cadrul proiectului a fost susținută prin metode de educație non-formală precum și prin colaborarea cu instituția școlară din comuna Corbi, concretizată în discuții libere pe tema migrației și activități artistice ce s-au succedat într-un cadru multicultural, tolerant și deschis în fața diversității valorilor culturale și tradiționale, având ca locație Școala cu clasele I-VIII Corbi.

Asociația Universitur va reveni în comuna Corbi în august 2012 în parteneriat cu Asociația Epsilon III cu atelierul Grundtvig “Hear my Photovoice” organizat de Asociația Epsilon III.

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.