Feed on
Posts
Comments

La Corbi, unicat în România •

Bani europeni… fructificaţi de un întreprinzător particular
Comuna Corbi continuă să ne uimească, aşa cum ne-a obişnuit de când este cârmuită cu pricepere de primarul Mihai Ungurenuş.Pe aceste plaiuri mioritice, legendele se scriu şi de cei mai vrednici contemporani. Un întreprinzător particular din satul Stăneşti a pus pe picioare, cu fonduri europene, o plantaţie superintensivă ce pare desprinsă dintr-o carte de specialitate. Puieţii de măr au plasă antigrindină, iar butaşii de zmeur şi mur au un sistem de susţinere şi protecţie antiploaie. Ferma pomicolă realizată pe Măsura 121, în valoare de 370.000 euro, se întinde pe 4,5 ha şi a fost vizitată ieri de o delegaţie de francezi, la invitaţia Grupului de Acţiune Locală „Făgăraşul de Sud – Ţinutul Posadelor“, al cărui sediu este la Domneşti.
Această organizaţie, coordonată de preşedintele Adrian Achim şi directorul executiv Tudor Radu, va încheia un parteneriat cu omologii din Franţa (oaspeţii fac parte din GAL Pays de la Vallée de Montluçon et du Cher).
Livadă franceză pe plai mioriticFrancezii au sosit luni în Argeş şi până acum au vizitat câteva obiective care fac cinste judeţului nostru. Marţi au aflat ce strategii de dezvoltare româno-franceză vor aborda reprezentanţii GAL „Făgăraşul de Sud – Ţinutul Posadelor“, cu care vor coopera în viitorul apropiat.Iar ieri
s-au minunat de cele văzute în livada occidentală din Stăneşti, pusă la punct după norme europene. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu braţele deschise de primul gospodar al comunei, Mihai Ungurenuş. După un tur al terenului îngrijit ca la carte, francezii au avut plăcuta surpriză să savureze din mere… franţuzeşti. Fructele parfumate nu erau recoltate din Franţa, ci erau culese astă-toamnă din livada întreprinzătorului particular din Corbi. Roadele au fost puse într-un coş împletit din nuiele, alături de mere româneşti, la fel de oacheşe precum suratele din străinătate.
Cele două hectare de măr franţuzesc sunt prevăzute cu un sistem de plasă antigrindină. Soiurile, rezistente la boli, sunt Gold Rush şi Red Topaz, fiind altoite pe portaltoiul M9, care se pretează pentru livezile superintensive. Aşezaţi ca soldaţii în pluton, cei 5.000 de puieţi cu mugurul gata să pocnească sunt susţinuţi de araci din… bambus.
Occidentul, adus la CorbiÎn acelaşi perimetru, delegaţia franceză a admirat şi plantaţia de zmeur şi mur (aduşi din Italia) realizată, cu fonduri europene, pe sistem de susţinere şi protecţie antiploaie – unică în România. Aceasta permite ca fructele să fie culese direct în caserolă, pentru a fi duse rapid şi în condiţii optime la punctele de desfacere, aşa încât clienţii să cumpere prospeţime, să savureze parfumul şi dulceaţa delicatelor fructe.
De remarcat eforturile proprietarului. A depus acest proiect în decembrie 2010, iar în aprilie 2011 a început lucrările de modernizare a plantaţiei superintensive. Anul trecut, câţiva meri au şi rodit, iar francezii au degustat ieri, la Corbi, din soiurile franţuzeşti cărora le prieşte de minune şi pământul românesc.
Fermierul le-a explicat oaspeţilor că zmeurul are două producţii pe an, primăvara şi toamna. Interesantă a fost şi plantaţia de afin; cei 5.000 de butaşi sunt autohtoni, fiind produşi… colea, în Bilceşti – Valea Mare-Pravăţ.
Terenul se lucrează cu utilajele de ultimă generaţie, care permit tehnologii moderne, fiind procurate tot cu fonduri europene. Graţie lor, plantaţia este îngrijită de doar doi salariaţi. Şi asta nu este totul. Pentru instalaţiile de fertirigare şi picurare la rădăcină care împânzesc ferma pomicolă energia este produsă de panouri fotovoltaice.
Bucuroşi de oaspeţi!Odată văzute toate aceste minunăţii făcute de minţi luminate şi de mâini harnice, francezii au fost ghidaţi de primarul Mihai Ungurenuş spre locuri de poveste. Au mers în Poienărei pentru a-şi desfăta privirile cu un peisaj de vis, s-au încărcat spiritual sub bolta Bisericii Corbii de Piatră, s-au ospătat cu bucate tradiţionale, au aplaudat un program folcloric susţinut de Ansamblul „Ciobănaşul“ al Căminului Cultural Corbi (instructor, profesorul Petre Achimoiu, directoare, Claudia Rotaru) şi s-au bucurat de suvenirurile oferite de inimosul primar Mihai Ungurenuş.Vizita delegaţiei franceze va continua astăzi şi mâine. Oaspeţii vor ajunge la Mănăstirea Curtea de Argeş, la Cetatea Poienari, la hidrocentrală, la Barajul Vidraru şi la Fabrica „Dr. Oetker“. Reprezentanţii celor două organizaţii vor pune bazele unui parteneriat româno-francez pentru dezvoltarea locală din mediul rural. Din asociaţia noastră fac parte comunele: Corbi, Domneşti, Nucşoara, Brăduleţ, Arefu, Albeştii de Argeş, Cicăneşti, Muşăteşti, Pietroşani, Sălătrucu, Tigveni, Valea Danului, Valea Iaşului, Corbeni şi Runcu (din Vâlcea).

Detalii: Plantaţie de zmeur şi mur cu protecţie antiploaie | Reportaj ziarul Argesul 29.03.2012

One Response to “Plantaţie moderna cu protectie antigrindina , la Corbi”

 1. Muresan Ciprian spune:

  Buna seara, as dori sa iau legatura telefonic cu proprietarul plantatiei de zmeur din Stanesti.
  Nr meu de tel este 0744359132. Sunt din Turda, jud Cluj.
  Multumesc anticipat pentru ajutor.
  Cu stima,
  Muresan Ciprian

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.