Feed on
Posts
Comments

Mulţi dintre cititorii revistei sunt pe punctul de a-şi construi solarii sau de a-şi pregăti bugetul pentru un proiect prin care să-şi modernizeze şi să-şi extindă exploataţia agricolă. Acestora, precum şi altor fermieri dornici să-şi protejeze culturile cu solarii performante şi de calitate, doresc să le aduc la cunoştinţă sau să le reamintesc avantajele protejării culturilor cu solariile Haygrove

Bineînţeles că analizăm, cu toţii, raportul calitate-preţ. Indiferent de mărimea exploataţiei agricole şi de profiturile generate de aceasta, dorim să protejăm o suprafaţă cât mai mare, cu solarii de cea mai bună calitate şi cu un cost al investiţiei cât mai mic. Acesta este un principiu care a stat la baza proiectării solariilor Haygrove.

La începutul anilor 90, când firma Haygrove LTD din Marea Britanie a început să-şi construiască solariile pentru protecţia culturilor proprii, au fost testate diferite tipuri de oţel pentru structura metalică , precum şi diferite modele de solarii.

Pornind de la necesităţile proprii, specialiştii Haygrove au dezvoltat diverse tipuri pe care le-au modernizat an de an şi le-au oferit spre vânzare şi altor cultivatori.

Beneficiind de sectorul propriu de proiectare, necesar calculării parametrilor tehnici şi de un volum mare al desfacerii, au putut să negocieze cu furnizorii de materiale achiziţia unui oţel de duritate mare şi o folie de calitate foarte bună, la preţuri avantajoase.

În acest mod este posibilă livrarea unor schelete metalice din ţeavă de oţel foarte dur, galvanizat interior şi exterior, cu diametrul de 40 mm şi grosimea peretelui de 2 sau 2,5 mm, acoperite cu folie de la cei mai renumiţi producători, la preţuri foarte mici.

Pornind de la un preţ mai mic sau mai mare de 5 euro/mp, în funcţie de model şi alte opţiuni ale fermierilor, pentru o suprafaţă de un hectar putem spune că realizăm acoperiri de suprafeţe mari la costuri minime.

O altă componentă a deciziei noastre este mărimea solariilor, în special înălţimea acestora. După un ciclu de producţie trebuie să arăm, să frezăm şi, de ce nu, să plantăm mecanizat. Mulţi dintre producătorii agricoli au exploataţii mari, în care folosesc tractoare şi utilaje de capacitate.

Dorind să-şi protejeze o parte din cultură sunt puşi uneori în situaţia de a-şi achiziţiona utilaje mai mici, pe care să le folosească în solarii.

Haygrove a luat în calcul eliminarea acestei cheltuieli şi a proiectat solarii cu înălţimi la centru începând de la 3 până la 5,5 metri. Luând în calcul necesitatea prelucrării solului şi la marginea solarului, cea mai mică înălţime laterală este de 0,5 metri, iar cea mai mare este de 2,75 metri.

În oricare model de solarii de la Haygrove se poate intra şi lucra cu aceleaşi utilaje agricole cu care se lucrează şi în câmp.
În numărul din martie vă prezentăm avantajele solariilor Haygrove pentru activitatea propriu-zisă de producţie.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Haygrove
Tel. 0722373105, 0758488556
fonoage-emil@hotmail.com

ÎN CÂMP NIMIC, ÎN SOLARIILE HAYGROVE PRODUCŢIE RECORD

Este experienţa anului trecut a cultivatorului din imagine. Beneficiar al unei construcţii de solarii Haygrove din seria Greenhouse, pe o suprafaţă de 4,5 ha, a reuşit „performanţa” ca în 2010, din cele câteva hectare de cultură de ardei în câmp, să nu recolteze aproape nimic.

În schimb, în solarii nu numai că a obţinut recolte foarte bune dar a şi produs la parametrii planificaţi de calitate şi cantitate, producţia fiind destinată în mare parte exportului.

Mereu suntem întrebaţi cu cât creşte producţia în solar. Iată că, în acest caz, sporul de producţie a fost de aproape 100%.

Alegerea solarului din seria Greenhouse nu a fost întâmplătoare:
• înălţime mare la centru peste 4 metri;
• înălţime laterală peste 2 metri, cu forma inovatoare a arcului de cerc, atât pentru creşterea volumului de aer dar şi pentru colectarea apei în jgheaburi, fără a stropi cultura;
• posibilitatea de ventilare dar în acelaşi timp de păstrare a protecţiei, ca în imagine;
• posibilitatea de a fi montată pe plan înclinat, la o lungime de 200 metri;
• rezistenţă la vânturi şi la zăpadă – este amplasat în câmp, fără protecţii în jurul lui;

Pentru iarnă, solarul a rămas cu folia în poziţia din imagine, fiind pregătiţi ca în cazul unor căderi masive de zăpadă, să îndepărteze zăpada de pe cupolă.
După recoltare, terenul a fost prelucrat cu utilajele pe care le foloseşte şi în câmp.

Vasile FONOAGE – Reprezentant Haygrove pentru România

One Response to “De ce solariile Haygrove?”

  1. jipa liliana adriana spune:

    nu stiu engleza .am lucrat 2 ani in agricultura anglia,daca se poate sa obtin un permis de munca

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.