Feed on
Posts
Comments

In ultimii ani, tot mai multi fermieri, sunt interesati sa produca furaje de calitate cu costuri reduse. Pentru a indeplini acest obiectiv este necesar sa folosim cele mai performante soiuri, care sa ne asigure atat o productivitate crescuta de masa verde, cat si un raport energo-proteic potrivit. Daca acest lucru se realizeaza cu o singura investitie pentru o perioada de 4-6 ani putem spune ca am gasit cheia succesului.

Suntem prea saraci ca sa dam banii pe “lucruri “ ieftine sau “cine nu deschide ochii, deschide punga!”

Pentru a afla cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le stim inainte de alegerea unui anumit soi de lucerna am discutat cu d-na Angelica Grusea, doctor inginer specializat in plante furajere, cu o experienta de peste 25 ani in acest domeniu.

Pentru cei mai exigenti dintre fermieri, Green Master se preocupa sa aduca in Romania cele mai potrivite specii si soiuri de graminee si leguminoase perene de pajiste. Mai mult decat atat Green Master organizeaza periodic intalniri cu fermierii in care sunt prezentate aspectele pe care ei trebuie sa le cunoasca inainte de a lua decizia achizitionarii unor prooduse.

In alegerea unor soiuri performante, orice fermier, trebuie sa cunoasca cateva aspecte esentiale:
caracteristicile productive ale plantelor (cantitatea de de substanta uscata / Ha / an)
perenitatea culturii
rezistenta la boli si daunatori
continutul de fibra
proprietatile nutritive si palatabilitatea
repartizarea productiei pe perioada de vegetatie si pe ani
rezistenta la seceta sau stres termic
un aspect mai putin cunoscut in evaluarea unui soi este clasa de dominanta.

Ce inseamna un program de multiplicare a soiurilor coordonate stiintific?

Discutand despre relatia pe care o are cu mai multe ferme din Romania d-na Angela Grusea, manager general Green Master ne-a declarat: “Incercam de mai multi ani sa educam fermierii din Romania sa foloseasca resursele pe care le au cat mai eficient, si sa obtina de la o cultura maximul de beneficiu cu minim de efort, iar acest lucru nu este posibil decat folosind soiuri performante. “

Varietatile de lucerna pe care Green Master le recomanda sunt omologate de catre Barenbrug Olanda, una din cele mai mari companii de productie de seminte de furaje din lume. Programele de cercetare dezvoltate de catre Barenbrug Olanda sunt, asa cum a declarat Lex van der Weerd – Product Manager pentru Europa, ”in stransa legatura cu nevoile si interesele fermierilor si bine adaptate la diferite zone geografice” .

In Europa, exista mai multe programe de ameliorare ce vizeaza aceasta specie. Multe varietati faimoase isi au originea in aceste programe si doar cele mai bine adaptate au fost selectate pentru piata din Romania. Fiecare soi de lucerna este clasificata dupa o clasa de dominanta, aratand latenta de crestere in timpul iernii, aspect deosebit de important cand se aleg soiuriule de lucerna. Pentru Romania cele mai bune clase de dorminanta sunt intre 4.5 – 5.6.

Este foarte important de stiut daca soiurile care urmeaza sa fie achizitionate sunt adaptate si testate in conditiile climatice din Romania. Barenbrug Olanda testeaza aceste soiuri in propriile statiuni de cercetare, avand statiune de cercetare si in Romania.

Si fermierii din Romania au ales performanta
Chiar daca epoca « productiilor record » a apus dorim sa prezentam productia de masa uscata la hectar pentru diverse soiuri, rezultate obtinute in cursul anului trecut de fermieri din Romania.

– Alpha 8979 Kg / Ha / o coasa productie masa uscata
– Sanditi 7326 Kg / Ha / o coasa productie masa uscata


SANDITI – soi de lucerna cu o clasa de dominanta 5.5
Este o un soi faimos cu caracteristici unice. Normal lucerna se recomanda a fi taiata in perioada cand plantele sunt inflorite in proportie 10%. In acest timp, plantele au inmagazinat suficienti nutrienti in radacini, pentru urmatoarea taiere. Daca lucerna este taiata inainte ca 10% din plante sa fie inflorite exista riscul de epuizare a plantutelor si regenerarea lor mai slaba la urmatoarele coase. Sanditi este o exceptie si poate fi taiata chiar inainte de inflorire. Astfel, rezulta o mai mare cantitate de energie, si continutul de proteina / kg de substanta uscata este mai mare. Sanditi prezinta o vigoare sporita primavara si mai mare in timpul productiei de vara si toamna. Aceast soi se preteaza in zonele cu ierni normale.

ALPHA – soi de lucerna cu o clasa de dominanta 4.9
Dupa ce lucerna a fost cultivata pe un teren, sunt necesari cinci ani inainte de a reveni pe acelasi teren din nou. Altfel, nematozii vor omori plantele tinere de lucerna. In zonele unde rotatia culturii este mica (sub 5 ani) este necesar sa se selectioneze soiuri cu rezistenta mare la nematozi. Alpha este un soi cu o excelenta rezistenta la nematozi (66%), ceea ce face aceasta varietate mai putin sensibila la nematozi. Mai mult, prezinta o productie buna de substanta uscata si persistenta mare. Alpha este o alegere buna pentru zonele muntoase, unde taierile nu sunt intensive.

ALEXIS – soi de lucerna cu o clasa de dominanta 5.3
Alexis este o varietate noua, cu crestere putenica primavara, (putin mai inceata decat Sanditi) cu o buna rezistenta la boli: Nematozi, Verticilium, Anthracnose. Prezinta o persistenta ridicata in cadrul unui management intensiv. Alexis prezinta o rezistenta mare la nematozi – pana la 90%. Productia de vara si toamna a acestei varietati este mai buna decat a soiului Alpha.

Situatia pietei de lucerna in 2011

In prezent, stocul de samanta de lucerna e scazut din cauza cererii foarte mari si a productiei mici de seminte. In particular, productia totala de seminte de lucerna din segmentul “calitate indoielnica” a scazut considerabil, facand sa creasca cerinta pentru seminte din aceasta specie. Se asteapta ca aceasta sa continue pana la culturile din 2012. Ca o consecinta a acestei situatii, pretul pietei pentru semintele de lucerna a devenit mai ferm si se asteapta sa creasca in anul ce urmeaza.

CONTACT:

Tel./Fax:0368-44.63.28

www.greenmaster.ro
http://www.gazetadeagricultura.info

3 Responses to “Lucerna de calitate superioara – o solutie pentru prezent si viitor”

 1. maxim daniel spune:

  Buna ziua! Sunt interesat de samanta de lucerna pentru a infiinta 2.5 ha , ma intereseaza in mod deosebit pretul per kg samanta si care din soiurile (sanditi, alpha, alexis) i-mi recomandati, mentionez ca culturo o voi infiinta in judetul tulcea.
  Va multumesc!

 2. marian spune:

  asi dori samanta de lucernapt suprafata de 3ha si m-ar interesa ce cantitate de samanta si costul pt suprafata respectiva.terenul este situoat pe o vale cu ger -se numeste valea gerului . va multumesc marian

 3. POPESCU ADRIAN spune:

  Stimati domni,
  As dori sa insamantez din nou in primavara aceasta o suprafata de cca. 4500 mp.Terenul a fost arat in toamna trecuta, urmand ca dupa uscare sa fie „discuit „cu o freza.Terenul este situat in com. STOENESTI jud. ARGES. Inainte de insamantare doresc sa plantez pomi fructiferi (pruni, ciresi, visini, caisi, piersici ) ,tot ce trebuie intr-o gospodarie nou infiintata.
  Daca aveti amabilitatea as dori de la dv. urmatoarele :
  – sa-mi confirmati daca am procedat corect ;
  – care este consumul specific de samanta (kg/ha) ;
  – care este soiul de lucerna care il recomandati sa-l cumpar ;
  – care este pretul samantei ;
  – daca recomandati sa o dau in amestec cu ovaz si care este proportia ;
  – daca intr-o prima etapa pomii pot dauna dezvoltarii lucernei ;
  – daca puteti sa-mi trimiteti cantitatea necesara prin fan curier cu plata ramburs ;
  – daca trimiteti si certificat de calitate ;
  Va multumesc !
  Adrian POPESCU

Leave a Reply

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.